„Mâine avem o comisie mixtă cu oameni de afaceri din Emirate, e un follow-up după vizita noastră, care are loc mâine la București unde încercăm să găsim soluții pentru TAROM”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la conferința de presă de la Tulcea, unde a avut loc inaugurarea noului aeroport.
Ministrul mai spune că după ce va fi aprobat ajutorul de la Comisia Europeană, TAROM trebuie să intre în reorganizare. Întrebat dacă se vor face disponibilizări, ministrul a răspuns voalat că o companie de dimensiunea TAROM ar trebui să aibă 500-600 de angajați, iar compania are dublu.
„TAROMUL trebuie să intre într-o etapă de reorganizare economică, asta va însemna de multe ori, poate decizii care nu sunt foarte aplaudate, dar absolut necesare daca vrem să salvăm compania. Suntem deschiși la orice fel de propuneri care să ducă la așezarea TAROM pe niște principii economice solide. Nu sunt neapărat în situația de a știi exact, dar pot să vă dau iarăși un exemplu. O companie de mărimea TAROM, care e așezată pe baze economice corecte, are în mod normal, în jur de 500-600 de angajați, din care 90% sunt personal navigant. Noi avem dublu”, a răspuns Grindeanu.
Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu o delegație de oficiali români, a avut săptămâna trecută o vizită în Emirate.
Pe agenda discuțiilor în Emiratele Arabe Unite s-a aflat și vânzarea TAROM. Guvernul vrea ca TAROM să aibă acționariat emiratez și negociază pentru păstrarea a cel puțin 51% acționariat, potrivit TVR Info. Emirates vrea să pună piciorul în Europa, iar Emiratele Arabe Unite sunt dispuse sa contribuie și la construirea unui nou terminal la Otopeni.
Ultimul an cu profit pentru TAROM a fost 2007. De atunci, compania națională zboară doar pe pierderi. Pandemia a fost picătura care a umplut paharul. TAROM așteaptă acum aprobarea pentru un ajutor de 80 de milioane de euro. În 2022, TAROM a marcat o pierdere de 274,6 milioane de lei.