Compania națională TAROM nu mai are în acest moment autorizație de zbor spre SUA, potrivit informațiilor Economica.net. Deși nu a mai zburat din 2003 spre New York, operatorul de stat prelungește mereu autorizația de zbor, timp în care mai mulți miniștri care s-au perindat în fotoliul de la Transporturi au anunțat zboruri spre SUA sau China. Compania a solicitat prelungirea autorizației până în decembrie 2025, potrivit Boardingpass.ro, însă această nu a fost încă emisă, potrivit informațiilor Economica.net.
HiSky a anunțat pe 13 decembrie, că are autorizația de zbor spre SUA.
Răzvan Cuc, ministru la Transporturi în 2017, spunea că vor fi reluate cursele către China şi SUA. Un an mai târziu, Lucian Șova spunea că există posibilitatea inițierii unor discuții cu Air Canada pentru un acord codeshare, în vederea operării de către TAROM a unor zboruri lung-curier, cum ar fi către China și SUA.
Și Liviu Dragnea spunea în 2014 că TAROM va relua zborurile de la Bucureşti spre Beijing, însă nimic nu s-a concretizat, motivul invocat de autorităţi fiind neprimirea acordului de survol din partea ruşilor.
Înainte de el, Victor Ponta, premier în 2013, i-a solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să sprijine compania națională pentru reluarea zborurilor directe către Beijing.
TAROM a cumpărat în 1992 trei avioane A310, care puteau efectua zboruri pe distanțe lungi. Erau cele mai mari avioane din flotă, cu o capacitate de 209 locuri și au fost botezate Muntenia, Moldova și Transilvania. În 1995, avionul Muntenia se prăbușește la Balotești, la câteva minute după decolare.
Până în 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar și spre destinații europene. Pe fondul unor pierderi de 10 milioane de dolari pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor în 2003, decide închiderea rutelor spre New York și Beijing, care erau operaționale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.
Avioanele au intrat în conservare, pentru ca mai apoi, în 2007, acestea să fie modernizate la uzinele Airbus din Bordeaux. După recondiționare, avioanele au fost introduse în circuit, pe rutele europene.
După locul lăsat liber de TAROM pe ruta București-New York, americanii de la Delta Airlines și-au încercat pentru a doua oară norocul și au redeschis ruta în iunie 2007. După un an, compania a renunțat la zborul direct care lega Bucureștiul de Marele Măr.