TAROM caută avioane după ce compania de leasing a lăsat-o cu ochii în soare. Și Boeing a modificat termenul pentru comanda de acum cinci ani. E nevoie de 280 de milioane de dolari pentru ele
Ministerul Transporturilor semna în vara lui 2018 cu Boeing un contract pentru o comandă de cinci avioane Boeing 737-MAX 8. Lucian Șova, șeful de la Transporturi de atunci, anunța că avioanele vor fi recepționate anul acesta.
De atunci însă, lucrurile și contextul economic s-au schimbat. După pandemie nu toate companiile aeriene au mai zburat, iar multe au falimentat. Cine a mai rezistat în piață a avut nevoie de injecții serioase de capital pentru supraviețuire. Nici companiile de la noi nu au făcut excepție. A trecut un an de când statul a preluat Blue Air, aflată în insolvență, iar TAROM trece printr-un program de restructurare în timp ce așteaptă undă verde de la Comisia Europeană pentru un nou ajutor de stat.
280 de milioane de dolari este suma de care are nevoie TAROM pentru a cumpăra avioane noi, ca parte a programului de achiziție în 2018, care presupune și plăți în avans, potrivit unui raport al administratorilor companiei, văzut de Economica.net.
Pentru acest an, compania are de plătit 9,12 milioane de dolari, iar până la finele lui 2024, de alte 100 de milioane de dolari, care cuprinde și plăți restante din 2019 și revizuite conform noului termen de livrare a avioanelor, termen care a fost modificat de Boeing pentru 2026, se arată raportul văzut de Economica.net.
Pentru acest an a fost aprobat un buget de investiții de 115 milioane de lei, din care 82,5 milioane de lei sunt destinați controalelor pentru avioane și reparațiilor de motoare, scadente și obligatorii în acest an.
Până la finele anului viitor, compania de stat vrea să vândă și cele patru modele Airbus A318 și cele patru Boeing 737-700.
În locul lor, patru avioane Boeing 737 MAX 8 ar urma să intre în flota TAROM, în primul semestru din 2025, unul prin leasing financiar, și alte trei prin leasing operațional. Dar acest noi avioane care ar urma să intre în flota companiei vin cu întârziere de un an.
TAROM a fost notificată în toamna acestui an de încetarea efectelor scrisorilor de intenție pentru cele patru B 737-8 MAX, venite din partea lesorului Minsheng Commercial Aviation (Irlanda) Company Limited, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Economica.net a transmis o solicitare către TAROM pentru mai multe informații, care a rămas fără răspuns.
În raportul administratorilor companiei se arată că „ținând cont de răspunsurile primite din partea lesorilor privind lipsa de disponibilitate pentru aeronave noi de tip Boeing 737-8 MAX, în septembrie s-a demarat o nouă cercetare de piață pentru identificarea disponibilității de avioane MAX utilizate, dar și pentru modele Boeing 737-800 pentru anul 2024”.
Raportul citat mai arată că a fost demarat proiectul de analiză pentru determinarea valorii regionale a TAROM în vederea maximizării potențialului pe piețele regionale.
Câți bani a luat TAROM pe ATR-urile vândute în Caraibe
TAROM a început vânzarea avioanelor din flotă, iar anul acesta a fost parafată tranzacția de vânzare a celor șapte ATR 42-500 către un operator din Caraibe.
Raportul citat mai arată că a fost demarat proiectul de analiză pentru determinarea valorii regionale a TAROM în vederea maximizării potențialului pe piețele regionale.
În plus, a fost demarată și operațiunea de evaluare a clădirii administrative F în scopul închirierii.
În urmă cu un an, Banca Transilvania semnat „amânarea la plata primei rate de principal, de 1,09 milioane de euro scadentă la data de 17 decembrie 2022”. Valoarea acesteia a fost împărțită în mod egal între datele din septembrie și decembrie 2023.
Anul acesta, TAROM zboară tot pe pierdere. Este al 16-lea an în care compania aeriană nu reușește să treacă pe profit. Ultimii trei ani, marcați de pandemia de COVID-19 care a afectat puternic industria aviatică, au adus compania în fața ajutoarelor de stat de care are nevoie pentru a supraviețui.
Pierderea brută estimată pentru acest an în bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat de acționarii companiei la începutul acestei luni, este de 62,4 milioane de lei, potrivit proiectului de act normativ consultat de Economica.net.
Pierderea este cu 71% mai mică față de rezultatul aprobat pentru 2022, adică o pierdere de 216 milioane de lei. În scenariul de bază, TAROM devine profitabilă în 2024, iar anul acesta fluxurile de numerar ar trebui să devină pozitive.