Tarom, pierdere eternă: Cele două avioane Airbus A310 puse la sol acum un an costă 400.000 de dolari pe lună doar ca să ruginească în hangare

Cele două avioane Airbus A310 ale Tarom, cumpărate pe timpul Guvernului Roman au fost puse la sol şi stau în hangare din toamna trecută. Nu numai că nu produc niciun ban, dar, în doar două luni, au produs companiei, care merge oricum în pierdere, costuri de 3 milioane de lei. Tarom nu ştie practic cum să le vândă şi tot amână decizia.
Mihai Nicuţ - vin, 29 sept. 2017, 14:19
Tarom, pierdere eternă: Cele două avioane Airbus A310 puse la sol acum un an costă 400.000 de dolari pe lună doar ca să ruginească în hangare

Un audit al Curţii de Conturi referitor la activitatea Tarom în perioada 2012-2016 arată că firma de stat nu a ştiut cum să vândă cele două avioane lung-curier Airbus A 310 retrase de la zbor în toamna anului trecut şi, prin simplul fapt că le ţine în hangar, Tarom pierde  750.000 de lei pe lună pentru fiecare avion.

Iată nota din raportul Curţii de Conturi:

 “Prin HCA nr. 15/23.09.2016, CA (Consiliul de Administraţie-n.red.) a luat notă de faptul că oprirea de la zbor a celor două aeronave A310-325 în data de 12.09.2016, respectiv 31.10.2016 s-a făcut, respectiv urmează a se face, în conformitate cu HCA nr. 1/08.01.2016, Hotărârea AGA nr. 1/11.01.2016 și Notele care au stat la baza fundamentării și aprobării bugetului de venituri și cheltuieli al societății pentru anul 2016.

Totodată, CA ia act de informarea Directorului General conform căreia la nivelul TAROM nu au existat norme procedurale privind modul în care se pot valorifica aeronavele și aprobă cu unanimitate de voturi Normele procedurale privind valorificarea aeronavelor de către Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA și Anexa 1 – Procedura internă privind organizarea activității specifice operațiunilor valorificare aeronave, înregistrate cu nr. SG 7018/21.09.2016.

CA solicită conducerii executive să inițieze cu celeritate măsuri de valorificare a celor două aeronave A310-325, în vederea prezentării unor propuneri concrete în interiorul perioadei de conservare.

Menționăm că până la data auditului conducerea TAROM nu a reușit să identifice modalitatea de valorificare a celor două aeronave. În schimb, acestea generează în continuare cheltuieli de exploatare, formate în principal din cheltuieli cu amortizarea, asigurarea, întreținerea și conservarea aeronavelor, cu impact negativ asupra bugetului companiei.

Potrivit datelor prezentate de Direcția Financiară din cadrul TAROM, valoarea cheltuielilor de exploatare efectuate cu cele două aeronave în perioada noiembrie-decembrie 2016 a fost de 3.049.765,74 lei, cu impact negativ asupra bugetului companiei”.

În timpul Auditului Curţii de Conturi, conducerea Tarom s-a decis să facă primii paşi pentru vânzarea celor două avioane, care ar degreva compaia de costuri: a început evaluarea lor şi a decis că ar fi bine să le vândă prin Bursa Română de Mărfuri, evident, după un nou parcurs al hârtiilor: strategia să fie aprobată de AGA, adică de Guvern.

Iată ce scrie în raportul Curţii:

„În timpul desfășurării misiunii de audit, entitatea a întreprins unele măsuri pentru remedierea neconformităților identificate de echipa de audit, astfel:

(…) Au fost inițiate demersuri pentru valorificarea celor 2 aeronave A310 oprite de la zbor, respectiv:

 – a fost efectuată o evaluare în scopul tranzacţionării ca întreg a celor 2 aeronave, a motorului de rezervă şi alte componente aferente aeronavelor. Raportul de Evaluare a fost întocmit de către evaluatorul independent East Bridge;

– a fost transmisă către CA Nota SG 4509/31.05.2017 prin care se prezintă următoarele aspecte:

  • · stadiul celor 2 aeronave A310;
  • · valoarea estimată de evaluator;
  • · estimările de costuri şi venituri la ieșirea celor 2 aeronave din patrimoniul Companiei (în ipoteza că cele 2 aeronave, motorul şi componentele vor fi vândute la prețul evaluat conform raportului întocmit de evaluatorul independent);
  • · ca metodă de valorificare a fost propusă valorificarea prin licitaţie prin Bursa Română de Mărfuri – Bucureşti;
  • · s-a propus ca strategia de vânzare stabilită de către Consiliul de Administraţie să fie înaintată spre aprobare către Adunarea Generală a Acţionarilor”.

Însă, paradoxal, deşi compania pierde aproape 400.000 de dolari pe lună pentru a ţine în hangare cele două avioane, vânzarea lor nu s-a perfectat nici acum. În iulie, AGA Tarom a decis amânarea vânzării celor două aeronave, a căror valoare ar fi de 10 milioane de dolari.

Motivul? Conducerea executivă a companiei trebuia să obţină „un punct de vedere din partea direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, privind valorificarea activelor companiei”, se arată într-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, despre care ECONOMICA.NET a scris aici.

Istoria aviaonelor de lung curier din flota Tarom

Tarom cumpăra în 1992 trei modele de avioane A310, care puteau efectua zboruri de lungă distanţă, fiind şi cele mai mari avioane din flotă, cu o capacitate de 209 locuri. Avioanele a fost botezate Muntenia, Moldova şi Transilvania. În 1995, avionul Muntenia se prăbuşeşte la Baloteşti, la câteva minute după decolare.

Până în 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar şi spre destinații europene. Pe fondul unor pierderi de 10 milioane de dolari pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor în 2003, decide închiderea rutelor spre New York şi Beijing, care erau operaţionale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Avioanele au intrat în conservare, pentru ca mai apoi, în 2007, acestea să fie modernizate la uzinele Airbus din Bordeaux. După recondiţionare, avioanele au fost introduse în circuit, pe rutele europene.

Tarom s-a confruntat vara trecută cu probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei pentru anul 2015 arată că din bugetul destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora”, se precizează în documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...