TAROM are cereri de zboruri charter de peste 70 milioane de euro şi pe care încearcă să le satisfacă în limita capabilităţilor sale operaţionale curente, migrarea flotei de avioane jet către avioane mai eficiente şi de capacitate mai mare, odată cu retragerea din serviciu în cursului anului 2024 a avioanelor A318, se arată în scrisoarea fostului director general către angajați, potrivit Agerpres.
Economica.net a scris recent că TAROM vrea să vândă modelele Airbus, cumpărate în 2006.
În 2021, TAROM a publicat un anunț de vânzare a vechilor avioane cu scopul de a uniformiza flota companiei, de care se vorbește din 2012, odată cu implementarea managementului privat la compania de stat. Prețurile de atunci pentru fiecare model Airbus au fost 6,5 milioane de dolari pentru două avioane, respectiv 6,8 milioane de dolari pentru alte două.
TAROM a plătit circa 40 de milioane de dolari pentru fiecare avion în parte și a plătit rate la ele până acum cinci ani, potrivit unui răspuns al companiei din 2016 pentru Economica.net.
Doar două din cele patru avioane mai sunt folosite. YR-ASA denumit Aurel Vlaicu este folosit pe rutele spre Londra, Milano, Istanbul, Timișoara și Cluj-Napoca, în timp ce YR-ASD (Smaranda Brăescu) este folosit pe rutele spre Bruxelles, Amsterdam, Nisa, Frankfurt, Roma, Madrid și Atena, potrivit ultimelor date disponibile pe platforma FlightRadar.
Celelalte două avioane, Traian Vuia și Henri Coandă, sunt parcate și nefolosite.
Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu dădea în 2006 undă verde Ministerului Finanţelor pentru achiziţia a patru avioane noi de la Airbus. Compania naţională a contractat în 2004 patru avioane A318 de la Airbus. De-abia la începutul lui 2006 a fost aprobată achiziţia celor patru aeronave, dintre care două au intrat în flota companiei la sfârşitul acelui an.
Aeronava A318 nu a fost niciodată populară, în mare parte datorită performanțelor economice slabe, în comparație cu alternativele. Totuși, a găsit o nișă, deși oportunitățile erau foarte limitate”, este de părere James Pearson, Route Development Analyst care scrie pentru publicația specializată Simple Flying.
Analistul spune că doar 80 de modele A318 au fost construite, reprezentând o cotă de doar 0,83% din capacitatea de locuri a modelelor narrowbody produse de Airbus în ultimii zece ani. TAROM a folosit ani la rând acest model de avion pe rutea spre Londra, în timp ce competitorii British Airways și fosta Blue Air folosesc modele A320neo, respectiv B737-800.
Modelul A318 nu a fost popular datorită greutății sale și a capacității mici. Spre exemplu, mai spune analistul, greutatea maximă la decolare pentru A319 este cu 11% mai mare decât cea pentru A318, însă capacitatea locurilor este cu 18% mai mare. Iar atunci când ai un avion cu o greutate mare și număr mai mic de locuri, devine problematic când prețurile la combustibil cresc.
Cu toate aceste, avionul își găsise o nișă. Era bun pentru zboruri scurte, și era și certificat pentru aterizări pe aeroportul London City, a cărui pistă de aterizare este de 1.500 de metri. În plus, era suficient de mare pentru a avea un număr optim de locuri la clasa business.
TAROM a concluzionat negocierile pentru achiziționarea a două aeronave noi Boeing 737 Max, la mijlocul lunii decembrie, iar managementul companiei a semnat joi, 28 decembrie, Scrisorile de Intenție pentru încheierea viitoarelor contracte de leasing, astfel încât, prin securizarea celor două aeronave, toate condițiile solicitate de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat pentru restructurare vor fi fost îndeplinite, le-a transmis vineri angajaților directorul general demisionar al companiei, Bogdan Popescu, potrivit Agerpres.
Economica.net a scris recent că lesorul de la care urmau să fie închiriate două avioane Being a transmis companiei în toamna acestui an că nu mai are de unde să livreze avioanele. În plus, și Boeing a modificat termenul de livrare pentru avioanele contractate în 2018.
La mijlocul lunii decembrie 2023, TAROM a concluzionat negocierile pentru achiziţionarea a două aeronave noi Boeing 737 Max, fiind agreate Scrisorile de Intenţie pentru semnarea viitoarelor contracte de leasing cu vânzătorul aeronavelor. Pe data de 14 decembrie, Consiliul de Administraţie a validat scrisorile şi le-a transmis Adunării Generale a Acţionarilor care, la rândul ei, a aprobat în data de 20 decembrie semnarea acestora de către management. Ieri, 28 decembrie 2023, scrisorile au fost semnate, fapt care înscrie compania TAROM ferm pe traiectoria restructurării şi modernizării. Prin securizarea celor două aeronave, care va fi formalizată prin contractele de leasing în următoarele 6-8 săptămâni, toate condiţiile solicitate de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat pentru restructurare vor fi fost îndeplinite. De altfel, Comisia a fost informată despre concluzionarea discuţiilor privind cele două aeronave şi, implicit, despre securizarea aportului de capital propriu al TAROM, ca parte a planului de restructurare. De asemenea, au fost clarificate ultimele întrebări ale Comisiei cu privire la planul de redresare, varianta actualizată a acestuia fiind trimisă la Bruxelles prin intermediul Ministerului Transporturilor şi al Consiliului Concurenţei”, se spune în mesajul directorului, obţinut de Agerpres.
Bogdan Popescu a demisionat ieri, 28 decembrie, din funcția de director general al TAROM.