„Din punct de vedere economic, Tarom se relansează, astfel încât prognoza economică pentru Tarom este practic ca la sfârştiul anului să închidă pe zero, nicio pierdere„, declara ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la recepţia primului avion nou, în luna mai a acestui an.
Iar bugetul de venituri şi cheltuieli, pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor luna trecută, arată că 2017 va fi un an tot cu pieredere pentru Tarom. Compania estimează că va înregistra în acest an pierderi în valoare de 41,2 milioane lei.
Cele două noi avioane Boeing 737-800 au fost închiriate din nevoia de a înlocui bătrânele şi costisitoarele modele A310, folosite înainte de 2003 pentru zboruri transatlantice şi retrase din flotă în toamna anului trecut.
În timp ce ministru declara încrezător că Tarom va închide 2017 pe zero, Tarom opera cu o capacitate mai redusă, a încasat mai puţini bani şi a acumulat pierderi. O arată datele financiare, făcute publice recent.
Pierderile Tarom s-au majorat la 104,3 milioane de lei (23 milioane de euro) în primul semestru din acest an şi sunt de aproape patru ori mai mari faţă de pierderea de 28,6 milioane de lei (6,37 milioane de euro) înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu două avioane retrase din flotă în toamna anului trecut, compania naţională a fost nevoită să renunţe la anumite zboruri din cauza capacităţii reduse cu circa 20%. Iar această reducere a capacităţii se vede şi în datele financiare. Tarom a realizat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 98 de miloane de euro, faţă de rezultatul de 115,47 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veniturile din exploatare s-au redus şi ele cu 13,5%, de la 549,6 milioane de lei (122,4 milioane de euro), la 474,8 milioane de lei (104,8 milioane de euro).
La sfârşitul lunii iunie, compania avea un număr de 1.867 de angajaţi, mai puţini faţă de cei 1.928 înregistraţi la finele lui iunie 2016.
Contactată de ECONOMICA.NET, compania Tarom nu a oferit până la publicarea articolului un răspuns cu privire la cauzele care au dus la majorarea pierderilor.
Recent, Tarom a lansat procedura de negociere pentru închirierea a trei avioane de tip widebody, cu o capacitate cuprinsă între 225 şi 270 de locuri. Este vorba de avioanele despre care ministrul Transporturilor declara că vor putea efectua până la sfârşitul acestui an zboruri spre SUA şi China.