Tarom va cumpăra două avioane lung curier până la sfârşitul acestui an

14 02. 2017
tarom_02574700

Sursa foto: Darren Varney via Planespotters 

Ministrul Transporturilor vrea identificarea unor soluții rapide, „în special pentru deblocarea situației la nivelul departamentului comercial al companiei”, se arată într-un comunicat de presă al MT. 

În plus, Răzvan Cuc a cerut conducerii Tarom soluţii pentru achiziţionarea a două avioane lung curier (nr. care zboară între şase şi 12 ore), până la sfârşiul acestui an, care să înlocuiască modelele A310, singurele care puteau opera zboruri directe spre New York şi Beijing, retrase anul trecut din flota companiei. 

Această strategie intră în atribuţiile noului director general al Tarom, Eugen Davidoiu, care are un salariu lunar de aproape 5.400 de euro/lună. 

Istoria avioanelor A310 care zburau la New York şi Beijing

Tarom cumpăra în 1992 trei modele de avioane A310, care puteau efectua zboruri de lungă distanţă, fiind şi cele mai mari avioane din flotă, cu o capacitate de 209 locuri. Avioanele a fost botezate Muntenia, Moldova şi Transilvania. În 1995, avionul Muntenia se prăbuşeşte la Baloteşti, la câteva minute după decolare.

Până în 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar şi spre destinații europene. Pe fondul unor pierderi de 10 milioane de dolari pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor în 2003, decide închiderea rutelor spre New York şi Beijing, care erau operaţionale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Cele două avioane au fost modernizate în 2007 la uzinele Airbus din Bordeaux şi au reintrat în circuit. Până la sfârşitul anului trecut, Tarom a operat cu cele două A310 zboruri spre Madrid, Amsterdam şi chiar spre Timişoara. 

Pierderi de 55,7 milioane de euro în cinci ani

În vara anului trecut, Tarom s-a confruntat cu probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei arată că din bugetul din 2015 destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora”, se precizează în documentul citat.

Cele două avioane a A310 au fost evaluate la 5,1 milioane de dolari, respectiv 5,3 milioane de dolari. Compania vrea să vândă cele două avioane, însă nu a fost luată nicio decizie cu privire la forma de valorificare. 

CITEŞTE ŞI Ultimul avion Airbus A310 de la Tarom, care zbura spre New York şi Beijing, retras din flotă

De la închiriere la rate 

Tarom lansat în luna august a anului trecut două licitaţii pentru închirierea de aeronave cu sau fără echipaj pentru operarea zborurilor din programul de vară. Specificaţiile tehnice precizate în anunţ făceau trimitere la modelele folosite de Ryanair şi Wizz Air, şi anume Boeing 737-800, resprectiv Airbus 320. Deşi data limită pentru depunerea ofertelor a fost 31 august, Tarom nu a mai închiriat, nici pentru sezonul de iarnă, niciun avion. 

În programul de guvernare al PSD se arată că se doreşte cumpărarea de  noi avioane pentru Tarom: „Reînnoirea de urgenţă a flotei Tarom prin achiziţionarea în rate (leasing) a 30 de aeronave moderne cu un consum scăzut de combustibil şi poluare fonică cât mai redusă”, se arată în documentul citat.

În plus, documentul mai arată că se intenţionează „realizarea de urgenţă a unei evaluări riguroase a personalului companiei” şi optimizarea resursei umane coroborată cu o creștere salarială la anumite compartimente acolo unde salariul este foarte scăzut”.

CITEŞTE ŞI Programul de guvernare al PSD: 30 de avioane în rate pentru Tarom şi zboruri spre America sau Asia

În plus, în program se mai arată şi intenţia de a dezvolta departametului de marketing prin deschiderea de noi rute zonale sau unele de lung curier spre America sau Asia. 

Reluarea zborurilor lung curier ale Tarom este dorită încă din 2013, atunci când ministrul de la acea vreme, Ramona Mănescu, anunţa reluarea acestor zboruri. În 2014 însă, fostul director al Tarom, Christian Heinzmann, declara că autoriăţile din Rusia nu au acordat drept de survol în spaţiul aerian rusesc. 

Premiera anului 2016: Tarom publică raportul financiar

Pentru prima dată în ultimii ani, compania de stat Tarom a publicat în 2016 rezultatele financiare aferente anului 2015. Datele arată că Tarom a ratat o parte din indicatorii planificaţi, că se confruntă cu o serie de litigii cu angajaţii, iar rezultatele sub indicatorii planificați sunt puse pe seama expansiunii giganţilor low-cost, dar şi a companiilor străine. Scăderea preţului la petrol a fost anulată de cursul valutar. 

Singurele datele pe 2016 sunt cele cu privire la numărul de pasageri transportaţi, care a fost în 2016 de 2,41 milioane, în creştere cu doar 1%. 

În timp ce Tarom pare o companie în vrie, competitorii Wizz Air, Blue Air şi Ryanair câştigă cote de la an la an, pe o piaţă care înregistrează o creştere anuală de 10%.

CITEŞTE ŞI Tarom zboară din ce în ce mai jos. După Wizz Air, şi Blue Air va depăşi compania naţională