Tarom vrea să lanseze curse spre SUA şi China anul acesta, însă e posibil ca vecinii din regiune să ne-o ia înainte
Tarom a lansat recent anunţul de închiriere a trei avioane de tip widebody, care să aibă o capacitate cuprinsă între 225 şi 270 de locuri şi să nu fie mai vechi de anul 2012. Tarom vrea ca avioanele să aibe cel mai mic cost posibil cu mentenanţa, dar şi cea mai scurtă durată de imobilizare a aeronavei în lucrări de întreţinere tehnică programată.
Până când Tarom va introduce cursele spre SUA şi China, operatorii din regiune, şi nu numai, au anunţat cu multe luni înainte noi zboruri spre oraşe americane, cu plecare din capitalele apropiate României.
ECONOMICA.NET a solicitat Tarom încă de luna trecută să transmită care este stadiul închirierii avioanelor de lung curier, pentru ce aeroporturi au fost securizate sloturi şi care este soluţia identificată pentru efectuarea zborurilor spre China, din moment ce de ani buni, foşti directori ai Tarom au declarat că Rusia nu a acordat României drept de survol pentru efectuarea acestui zbor. Până la publicarea acestui articol, compania nu a răspuns solicitării noastre.
Zboruri directe spre SUA, din Budapesta. Locuitorii din Transilvania, potenţiali clienţi
Este cazul companiei LOT Polish care a anunţat în iulie 2017 primele zboruri din Budapesta spre SUA, din 3 mai 2018. Distanţa de la anunţul de lansare şi până la data primului zbor este de zece luni, timp în care compania va putea să se promoveze pe piaţa din Ungaria şi va putea atrage pasageri.
Ungaria este cea mai mare piaţă care nu este deservită de conexiuni directe către SUA, după ce companiie americane American Airlines şi Delta Air Lines au părăsit această piaţă în 2011. Cu un potenţial de 150.000 de pasageri pe an între Budapesta şi New York, compania LOT nu mizează doar pe locuitorii din Budapesta.
Rafal Milczarski, CEO al companiei LOT, declara în luna iulie a acestui an că zborurile directe vor putea deservi şi clienţii din estul Austriei, din Slovacia, alte ţări din Balcani, dar şi din Transilvania.
„Mai mult de 165.000 de pasageri călătoresc anual între Budapesta şi New York şi Chicago. În prezent, aceştia trebuie să schimbe avioanele la Frankfurt, Paris, Amsterdam sau Londra, ceea ce face ca zborul să fie mai lung. Credem că locuitorii Budapestei şi din zonele apropiate trebuie să aibă un produs mai bun, de aceea am decis să introducem zborurile directe între Ungaria şi SUA. Strategia noastră înseamnă să profităm de orice oportunitate şi nu putem să lăsăm să se risipească acest potenţial”, delara în iulie 2017, Rafal Milczarski, CEO LOT.
Cea mai mare companie aeriană din lume zboară de lângă România
De potenţialul pieţei din Ungaria profită şi American Airlines, cea mai mare companie aeriană din lume. Compania a anunţat pe 16 august că lansează din 4 mai 2018 zboruri directe din Budapesta şi Praga spre Philadelphia, al cincilea cel mai mare oraş din SUA, în funcţie de numărul locuitorilor.
În afară de marile companii precum Air France, KLM sau Lufthansa, care oferă zboruri spre SUA, cu escală, doar compania aeriană Air Serbia, deţinută în proporţie de 49% de Ethiad Airways, zboară direct din Europa de Est spre SAA, cu o cursă lansată anul trecut spre New York, din Belgrad.
Oraşele din SUA spre care au zburat cei mai mulţi pasageri de la Bucureşti
O analiză a The Blue Swan Daily pe baza detelor OAG Traffic Analyse arată care sunt cele mai mare pieţe pentru pasagerii care au călătorit indirect din Europa de Est spre SUA. Deşi România nu se află în top 10, potenţial există spre două rute din SUA: New York şi Miami.
Circa 12.000 de pasageri au zburat către cele două destinaţii din America prin prin zboruri cu legătură, în primul trimestru din acest an, arată datele OAG. Cu potenţial şi mai mare decât al aeroportului din Bucureşti îl au cele din Tirana (Albania), St. Petersburg (Rusia), Kiev (Ucraina). Iată mai jos tabloul complet şi potenţialul pieţelor din regiune.