UPDATE 23.15 Zborurile spre Istanbul, Baia Mare, Suceava și Iași au fost și ele anulate. Lista zborurilor crește la 30 de zboruri anulate de TAROM într-o singură zi.
Știrea inițială
Situație fără precedent la TAROM! Este prima oară când piloții companiei protestează declarându-se inapți pentru zbor. Este vorba de 29 de piloți care s-au declarat inapți de zbor pentru 24 de ore.
Primele trei zboruri anulate au fost cele către Cairo, Beirut și Amman, care trebuiau să decoleze de pe aeroportul din Otopeni imediat după miezul nopții. De dimineață, TAROM a informat, o singură dată de-a lungul zilei, printr-un comunicat de presă, că 10 zboruri au fost anulate.
Pe parcursul zilei, acest număr a fost depășit și tot mai multe zboruri au fost anulate, mai puțin cele charter.
La ora redactării știrii, 26 de zboruri TAROM de pe aeroportul din Otopeni care trebuiau efectuate în această zi au fost anulate. Oficiali ai companiei spune că circa 2.000 de persoane sunt afectate de aceste anulări.
Contactat de Economica.net și întrebat dacă toate zborurile de astăzi vor fi anulate, Costin Iordache, directorul companiei, ne-a spus că „Nu depinde de noi„.
Ultimul zbor anulat al TAROM de pe Otopeni este cel de la ora 18.30, spre Iași. Mai sunt programate în această seară zboruri spre Istanbul, Tel Aviv, Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava și Iași.
Alexandru Anghel, purtătorul de cuvânt al companiei, a declarat pentru Economica.net că astăzi a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții echipajului de zbor. Discuțiile vor continua și mâine, pe probleme operaționale, dar și de identificare de resurse pentru a se putea face o serie de majorări salariale. Acesta a mai precizat că nu a fost declanșat niciun conflict de muncă.
Curse TAROM vor fi efectuate și mâine, de personalul care nu s-a declarat inapt de zbor, însă această încadrare, folosită de cei 29 de piloți, poate fi prelungită la 48 de ore. În acest moment, nu se știe dacă vor mai fi și alte curse anulate. „Dacă va exista din nou o notificare de inapt de zbor, o vom știi atunci când o vom primi din partea piloților”, ne-a mai spus Anghel.
Reamintim că ultimul an cu profit pentru TAROM a fost 2007, iar de atunci compania zboară doar pe pierderi. Pandemia a fost cireașa de pe tort pentru compania de stat aflată pe marginea falimentului, care a primit la finele lunii aprilie undă verde de la Comisia Europeană pentru un ajutor de restructurare, care presupune ștergerea unor datorii, dar și o injecție de capital de aproape 46 de milioane de euro.
Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR) a transmis printr-un comunicat de presă că TAROM a pierdut astăzi 2,5 milioane de euro, bani care ar fi fost de ajuns pentru majorările salariale pe un an de zile.