„În acest moment sunt locuri, dar sunt capacităţi maxime care pot fi atinse în contextul în care nu gestionăm bine şi această terapie intensivă. Asta înseamnă că tot ce înseamnă cazuri de terapie intensivă vor trebui reanalizate, ce înseamnă terapie intensivă, terapie intermediară şi terapie acută, pentru a putea gestiona cel mai bine fiecare caz în parte”, a precizat Tătaru.
El a spus că a făcut o evaluare a spitalelor suport COVID-19 – Ilfov, Colentina şi Witting, pentru a readapta numărul de paturi la noua situaţie când se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în Bucureşti şi pentru pregătirea pentru sezonul de gripă.
„Am fost să fac o evaluare a spitalelor suport şi aici am fost la Spitalul Ilfov, Spitalul Colentina, Spitalul Witting, precum şi la Spitalele ‘Marius Nasta’ şi ‘Victor Babeş’. Evaluarea a însemnat tot ce înseamnă capacitate, tot ce înseamnă adaptarea la noua situaţie a numărului crescut de cazuri în Bucureşti şi pregătirea pentru sezonul de gripă. Evaluarea la cele trei spitale suport COVID s-a făcut în vederea readaptării ca număr de paturi pentru patologia suport COVID şi, mai ales, patologia de comorbidităţi pentru pacienţii infectaţi COVID, precum şi pentru cele de boli infecţioase, în măsura în care o să avem concomitenţă – şi gripă şi infecţii cu SARS-CoV- 2”, a explicat Tătaru.
Potrivit ministrului, Spitalul Colentina „se readaptează”. „Este un spital suport COVID Spitalul Colentina. Trebuie să tratăm pacienţii care sunt cu comorbidităţi tip COVID. Ceilalţi sunt în spitale de fază 3, care pot fi trataţi în aceste spitale”, a afirmat Tătaru.
„Rămâne ca administratorul acelui spital, directorul acelui spital să înţeleagă că în acest moment avem o patologie SARS-CoV-2 care trebuie tratată în spitalele suport COVID. Dacă nu reuşim să stopăm sau să reducem numărul de cazuri, atunci punem în pericol pacienţii care sunt non-COVID. Trebuie să înţelegem: toţi pacienţii COVID, non COVID au dreptul la viaţă”, a adăugat Nelu Tătaru.