Inflația a avansat cu 2,5% în septembrie, sub estimarea ING Bank de 2,7% și a BNR de 2,8%. Datele pe septembrie devansează astfel prognozele de inflaţie medie în 2020 la 2,7% şi la 2,1% pentru finalul anului, conform prognozelor ING Bank.
Preţul cartofilor este cel care a dat peste cap prognozele de inflaţie. Contracţia preţului cartofilor a fost în septembrie de 27% în luna septembrie faţă de august. „Aceasta a fost cea mai mare scădere a prețurilor din ultimii nouă ani pentru acest articol. Prețurile fructelor proaspete au surprins și în sens negativ, dar într-o măsură mai mică, deoarece s-au contractat cu puțin peste 8,0%. Acesta a fost în continuare cel mai mare declin din ultimii trei ani”, spune Valentin Tătaru în analiza sa.
„Pentru 2021, avem o prognoză de 2,5% atât pentru inflația medie, cât și pentru cea de la sfârșitul anului, pe care o afirmăm în continuare, deși recunoaștem că riscurile sunt clar distorsionate cel puțin pentru inflația medie mai mică. Cu toate acestea, există încă o vizibilitate politică limitată dincolo de alegerile din decembrie, în special în ceea ce privește aspectul fiscal, în care credem că nu poate fi exclusă o corecție a bugetului printr-o reformă fiscală (o majorare a TVA este principalul nostru suspect). Banca Națională a României urmează să își publice Raportul privind inflația în noiembrie și, împreună cu reducerea previziunilor sale cel puțin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile care depășesc alegerile”, spune în continuare edconomistul ING Bank.
În acest context, Valentin Tătaru cred că rata cheie de 1,50% nu va fi modificată până la jumătatea anului 2021 și că următorul pas către o mai bună relaxare se va face prin scăderea nivelului necesar pentru rezervele minime obligatorii constituite de băncile comerciale la BNR. Reducerea rezervelor ar îmbunătăţi lichiditatea din piaţă care are desuferit din cauza pandemiei Covid 19.