Tătaru: Nu cred că vom avea un lockdown până la alegeri

Economica.net
04 11. 2020
nelu_tataru_c_02562500

„Nu urmărim şi nu cred că vom avea un lockdown, dar noi va trebui, fiecare dintre noi, prin componenta noastră pe care o putem aduce prin acest efort, să nu ajungem nici măcar la anumite carantinări de localităţi. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicală. Este şi o parte a populaţiei civile. Sunt nişte reguli care trebuie respectate”, a declarat Nelu Tătaru miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Sibiu, întrebat dacă vom avea „lockdown” până la alegeri.

Ministrul Sănătăţii a explicat că depăşirea pragului de 10.000 de cazuri de COVID-19 poate însemna „colmatarea sistemului medical”.

„Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000, dacă acel prag de 10.000 sunt simptomatici, sunt izolaţi, sunt carantinaţi sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical, atunci va fi diferit”, a atras atenţia Nelu Tătaru.

El a atras atenţia că „suntem pe o creştere a numărului de cazuri.”

„Vom avea un număr de cazuri crescut, sper să nu fie o creştere mare, dar contextul în care trebuie să punem, nişte măsuri luate astăzi îşi vor face efectul în 14-28 de zile ca să putem continua acest efort, să mergem pe o scădere”, a mai spus Nelu Tătaru.

 

Tătaru anunţă că testele rapide pentru depistarea COVID-19 vor fi distribuite, de joi, în unităţile de primiri urgenţe

Mai mult, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că, începând de joi, vor fi distribuite în unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor testele rapide pentru depistarea COVID-19.

„Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum am menţionat, un barometru foarte important este prezenţa şi formatarea unităţilor de primiri urgenţe. Aceste 43.000 de teste, în primă fază, vor fi distribuite unităţilor de primiri urgenţe, tocmai pentru a decolmata aceste unităţi de primiri urgenţe şi a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie. În măsura în care îl depistăm în jumătate de oră să spunem că este SARS-CoV-2 pozitiv, atunci îl putem dirija către unităţile specializate. Dacă este SARS-CoV-2 negativ, îl putem dirija către cele care tratează patologia non-COVID. Avem în această săptămână, cred că pe 5, vor fi distribuite, pe 5 sau 6, vor fi distribuite în unităţile de primiri urgenţe, iar săptămâna următoare avem în evaluare şi achiziţionarea a încă un milion astfel de teste pentru a putea dirija. După cum ştiţi, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziţionat şi se achiziţionează în continuare aceste teste pentru ţările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a spus ministrul Nelu Tătaru, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi vicepremierul Raluca Turcan au discutat miercuri, la sediul Prefecturii din Sibiu, cu membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, după care au vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.