Boc, după anularea vinietei Oxigen în Bucureşti: Guvernul trebuie să reglementeze domeniul maşinilor ultrapoluante, nu fiecare oraş în parte

TAXA AUTO - Domeniul maşinilor second – hand ultrapoluante trebuie reglementat de către Guvern, şi nu de către fiecare oraş în parte, pentru că România nu este stat federal, susţine primarul Clujului Emil Boc. El a dat ca exemplu în acest sens eşecul introducerii taxei Oxigen în Bucureşti.
Anemona Andone - mie, 04 mart. 2020, 11:35
Boc, după anularea vinietei Oxigen în Bucureşti: Guvernul trebuie să reglementeze domeniul maşinilor ultrapoluante, nu fiecare oraş în parte

TAXA POLUARE – Lipsa reglementărilor în domeniul maşinilor second – hand a făcut ca străzile marilor oraşe din România să se umple cu rable aduse din Uniunea Europeană, potrivit edilului Emil Boc.

„Noi dacă nu ne-am făcut legislaţie şi Guvernul PSD nu a pus legislaţie la dispoziţie, evident că ei au găsit o piaţă de desfacere a rablelor şi au utilizat-o. Este greşeala guvernanţilor pentru că nu reglementează. Cetăţeanul nu a încălcat legea aducându-şi maşini la preţuri mai mici pentru a le folosi” , a spus Emil Boc într-un interviu pentru Ziua de Cluj.

Întrebat ce soluţii de reglementare vede, măcar la nivel de Cluj, edilul Emil Boc a spus că nu vrea să dea soluţii, pentru nu este el în măsură. „Nu pot, este stat naţional. Nu vedeţi că nici la Bucureşti nu au putut. Trebuie Guvernul să reglementeze şi actualul ministru lucrează la o propunere, nu ştiu care va fi ea. Nu suntem stat federal, trebuie o lege naţională”, a mai spus primarul Clujului.

Acesta a discutat despre maşinile second hand  în contextul în care la nivelul Uniunii Europene se doreşte eliminarea transportului poluant până în 2050, conform „Green Deal”.

„Vom avea sprijin european pentru tot ce înseamnă dimensiunea asta nepoluantă. Aţi auzit de conceptul de pact ecologic, de green deal. Asta spune green deal-ul în multe părţi, susţinerea a tot ce înseamnă dimensiune nepoluantă pentru atingerea acelui obiectiv propus de Uniunea Europeană, un obiectiv măreţ care nu este uşor de atins: în 2050 Europa să fie neutră din punct de vedere climatic. Adică să aibă dimensiune complet nepoluantă până în 2050. Asta înseamnă că trebuie să elimini cât mai mult partea din transport care poluează”, a explicat edilul Clujului.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat săptămâna trecută că renunţă la vinieta Oxigen după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de această măsură.

VINIETA OXIGEN BUCUREȘTI – Taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei urmau să se aplice abia din martie 2020.
 
Firea a subliniat că în toate ţările care au avut rezultate notabile în lupta cu poluarea s-a realizat un parteneriat între autorităţile centrale, locale şi cetăţeni.
 
 
Ministrul Mediului, Costel Alexe, anunţa la sfârşitul lunii februarie că Guvernul României nu ia în calcul introducerea unei noi taxe auto în acest an, dar în viitor vom vedea ce vom face, după o consultare publică cu societatea civilă şi corespondenţa cu Comisia Europeană.

„S-a tot discutat de taxa auto, de impozit. Am declarat că pentru acest an, Guvernul României nu ia în calcul acest lucru, dar în viitor, după ce vom face consultare publică cu societatea românească şi vom avea corespondenţă cu Bruxelles-ul, vom vedea ce facem. Toate taxele introduse din 2007 până astăzi n-au fost tocmai cuşer. Eu cred că astăzi soluţia în România este electricul şi transportul public în comun. Şi eu sunt rezident în Bucureşti de vreo opt ani de zile, navetist Iaşi – Bucureşti, şi spun că transportul public în comun mi s-ar părea cea mai eficientă şi relaxantă modalitate (de călătorie, n.r.)”, a afirmat Alexe.

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar „în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”. La jumătatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunţa că nu a fost găsită nicio variantă a noii contribuţii care urma să înlocuiască taxa auto până la ora actuală, iar până la găsirea unei formule finale va mai dura.

Pe data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţa că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete. Astfel, începând din 2017 până în prezent, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...