Nu s-au scumpit doar biletele de avion. Companiile aeriene fac bani frumoși din taxa pe bagaj

31 08. 2023
bagaje

Companiile aeriene care funcționează pe modelul low-cost fac bani frumoși din taxele suplimentare pe care le percep pasagerilor, și în special din bagaje. Atât de mulți, încât pentru unele companii, aceste venituri suplimentare depășesc veniturile din vânzarea biletelor de avion.

Cu o concurență acerbă în spate, companiile de linie s-au văzut și ele nevoite să își adapteze politica de prețuri și să le permită călătorilor să-și rezerve bilete fără bagaj sau alte taxe suplimentare.

Acum, toate companiile aeriene percep taxe suplimentare pentru diferite servicii. Însă companiile low-cost fac de departe cei mai mulți bani din asta.

O analiză recentă a OAG, furnizor de informații și soluții pentru industria aviatică, arată că în doar zece ani, veniturile suplimentare în industrie s-au dublat la nivel mondial. De la 42,6 miliarde de dolari în 2013, anul trecut au fost de aproape 103 miliarde de dolari și aproape că au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, când au fost 109,5 miliarde de dolari.

Iar primele zece companii aeriene din lume care depind cel mai mult de banii din bagaje sunt cele care funcționează după modelul low-cost. Pe primul loc se află Wizz Air, pentru care 56% din veniturile realizate în 2021 au fost din aceste taxe. Ryanair se află pe locul șase, cu 44,7% din afaceri generate de taxele suplimentare, potrivit datelor CarTrawler.

Cât e acum taxa pe bagaje

Pentru biletul basic, Ryanair permite pasagerilor să ia în cabină un bagaj mic, care să încapă sub scaunul din față și ale cărui dimensiuni să fie de 40x20x25 cm. Un bagaj înregistrat, de 10 kg costă 16 euro pentru un zbor pe ruta București – Roma Ciampino, ceea ce înseamnă suplimentar 32 de euro. În urmă cu doi ani, tariful pentru un bagaj de 10 kg pe această rută era de 13 euro.

Taxa pentru pentru un bagaj de 20 de kg este de 26 de euro pentru un zbor, neschimbată față de acum doi ani. Suplimentar, asta înseamnă 52 de euro în plus la biletul de avion.

Pasagerii trebuie să fie atenți pentru ce bagaj se plătește suplimentar. Și asta pentru că un al doilea bagaj neînregistrat pe care îl aduc la bord sau dacă cel gratuit nu încape sun scaunul din taxă, taxa este de 70 de euro, taxă rămasă neschimbată față de acum doi ani.

Scumpiri masive la Wizz Air

Pentru Wizz Air, am reluat simularea de acum doi ani, pentru un zbor pe ruta București-Madrid. Biletul de avion basic are inclus un bagaj de mână gratuit, care la fel ca la Ryanair, trebuie să încapă sub scaunul din față. Achiziția separată a unui bagaj cu o greutate de 10 kg costă în medie 47 de euro pentru un zbor. Față de acum doi ani, tariful este cu 17 euro mai mare.

Pentru un bagaj de 20 de kg, tariful este de aproape 70 de euro, doar pentru un singur zbor. Pentru un dus-întors, costul ar fi de 140 de euro. Creșterea este simțitoare față de acum doi ani, când taxa a fost de 40 de euro/zbor.

Compania a introdus și un bagaj de 26 de kg, al cărui preț per zbor este de 90 de euro și 180 pentru tur-retur. Pentru bagajele de 32 de kg, taxa este de 102 euro pentru un zbor, adică 204 euro pentru ambele. Acum doi ani, această taxă a fost de 60 de euro per zbor.

Ce s-a schimbat la TAROM și cu cât s-au majorat taxele de bagaje la celelalte companii

În urmă cu doi ani, cel mai ieftin bilet de avion la TAROM avea inclus și bagajul de cală de 23 de kg. Din octombrie 2021, compania a lansat și categoria de bilete fără bagaj, numită Light, așa cum au nu doar companiile low-cost, ci și celelalte mari companii de linie, care operează în România. Gratuit se poate lua un rucsac în cabină, care să aibă până în 8 kg.

Deși site-ul TAROM nu ne permite să vizualizăm cât ar costa să adăugăm ulterior un baga, biletul la următoarea clasă tarifară, saver economy, este cu 22 de euro mai scump și are și un bagaj de cală inclus. Simularea a fost făcută pentru zboruri pe ruta București-Londra.

La Austrian Airlines, un bagaj adițional celui permis în mod gratuit, costă 25 de euro pe zbor, adică 50 de euro în plus pentru un bilet dus-întors. Același tarif era și acum doi ani. Trebuie spus că diferența de preț dintre cel mai ieftin bilet și următorul, care are inclus și bagajul de cală de 23 de kg, dar și posibilitatea de a alege locul, este de 20 de euro pe zbor.

La Lufthansa, parte din același grup cu Austrian Airlines, bagajul suplimentar de cală, de 23 de kg, costă tot 25 de euro, la fel ca anul trecut. Aici, diferența de preț dintre cel mai ieftin bilet și următoarea clasă, care are inclus bagajul și locul, e de 30 de euro.

Nici tariful pentru un bagaj suplimentar la Air France nu s-a schimbat față de acum doi ani. 25 de euro este tariful pentru un bagaj în plus, la cală, cu o greutate de 23 de kg. Adăugate celui mai ieftin bilet, din categoria Economy Light, costul suplimentar pentru un zbor dus-întors este de 50 de euro. Un bilet de avion la următoarea categorie de preț, Economy Standard, este cu 25 de euro mai scump pentru că are inclus și bagajul în bilet. Compania permite la bord un bagaj gratuit de 12 kg.

La fel ca acum doi ani este și taxa pe bagaj la KLM. 30 de euro trebuie plătit în plus pentru un bagaj de 23 de kg, pentru un segment.

Cel mai ieftin bilet la flyDubai are inclus doar un bagaj de șape kg care poate fi luat la bordul avionului. Față de acum doi ani, tarifele au fost ajustate. Pentru un bagaj suplimentar prețul este de 61,5 euro pentru cel de 20 de kg, pentru unul de 30 de kg, acum se plătește 79,5 euro, iar pentru cel de 40 de kg taxa este de 111,5 euro.

Aegean Airlines permite la bord un bagaj gratuit de opt kg. Asta la categoria Light. Bagajul extra,  de 23 de kg costă 32 de euro/zbor, iar cel de 32 de kg costă 62 de euro. Dar, chiar dacă luați cel mai ieftin bilet și adăugați doar bagajul, fără alte servicii, prețul ajunge, spre exemplu, la 197 de euro pentru perioada 5-8 octombrie pentru un zbor de la București la Atena. Dacă selectăm bilete la categoria Comfort Flex, unde este inclusă și o geantă mică, selectarea locului, Wi-fi și posibilitatea de a schimba datele de călătorie fără alte taxe, prețul este de 202 euro pentru aceeași perioadă.

Și compania aeriană LOT Polish și-a modificat tarifele. Astfel, pentru cel mai ieftin bilet pe ruta București-Varșovia, taxa pentru un bagaj de 23 de kg este de 35 de euro/dolari. Pentru un bilet dus-întors, taxa e de 70 de euro. În urmă cu doi ani, taxa pentru bagaj pe un bilet dus-întors a fost de 50 de euro.