Taxa auto recuperată în instanţă se încasează în cinci ani, în tranşe egale – proiect
În plus, sumele cuvenite contribuabililor vor fi actualizare cu inflaţia, calculată pentru luna corespunzătoare perioadei de restituire, comparativ cu luna în care a fost emisă decizia de restituire prin care s-a stabilit graficul de plăţi, se precizează în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.
‘Cererile de restituire a sumelor prevăzute la alin. (2), depuse de contribuabili, se soluţionează conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului tranşelor anuale aprobate la restituire’, se mai arată în documentul citat.
Cererile de restituire se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin organele fiscale competente sau Administraţia Fondului pentru Mediu, după caz.
Prima tranşă anuală se va recupera în luna următoare datei comunicării graficului, de către Administraţia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent. Pentru următoarele tranşe anuale, perioada de restituire este luna aprilie a fiecăruia dintre următorii 4 ani, pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, şi luna noiembrie a fiecăruia din următorii 4 ani, pentru cererile depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an.
Înainte de plata fiecărei tranşe, însă, organele statului verifică dacă beneficiarul plăţii are restanţe la alte obligaţii fiscale şi, după caz, operează eventuale compensări.
‘Pentru plata fiecărei tranşe anuale astfel cum au fost stabilite prin graficul prevăzut la pct. 11, a sumelor actualizate şi a dobânzilor, organul fiscal competent constată şi operează eventualele compensări cu obligaţii fiscale restante existente în evidenţa pe plătitor până la data plăţii fiecărei tranşe’, se precizează în proiectul de act normativ.
În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat de aceştia, fie în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea unor sume.
Termenul de depunere a cererilor este cel legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire, se menţionează în proiect. Cererea trebuie să fie însoţită de hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată, o copie a actului de identitate şi împuternicirea reprezentantului legal, dacă este cazul.
Sumele datorate, inclusiv diferenţele rezultate ca urmare a actualizării acestora la data efectuării plăţii, se suportă din sumele încasate, cu titlu de timbru, din bugetul Fondului pentru mediu