Propunerea legislativă a celor doi parlamentari, depusă la Senat, prevede că ‘taxa de poluare se va constitui prin includerea în preţul carburanţilor a 0,05 lei pe litrul de carburant. Taxa de poluare se va face venit la bugetul Fondului pentru mediu şi se va utiliza în vederea finanţării programelor şi proiectelor susţinute de acest Fond. Anual, ministrul Mediului va prezenta un raport public cu privire la sumele colectate şi modul în care au fost folosite’.
Iniţiatorii consideră că actualul timbru de mediu este o taxă inechitabilă, care nu are nicio legătură cu principiul ‘poluatorul plăteşte’, şi trebuie înlocuită cu taxa de poluare.
‘Timbrul de mediu nu este plătit de toţi poluatorii (poluează şi barca cu motor, şi drujba etc.), nu plătim după cât poluăm şi nici nu este înnoit parcul auto. Timbru de mediu nu îşi atinge scopul în niciun fel. Poluatorul plăteşte este principiul corect în acest domeniu. Poluezi cu atât mai mult cu cât consumi mai mulţi litri de combustibil. O taxă de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil înseamnă aproximativ 2 lei la un plin. Dacă am lua consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe lună, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a autoturismului. Nu se pune problema că această taxă ar duce la scumpiri în economia naţională din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani litru nu a produs acest fenomen’, au explicat aceştia în expunerea de motive a proiectului.
Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.