Taxa de solidaritate. PSD introduce în Parlament modificări la lege pentru a forța Petrom să plătească taxa. Ce se schimbă

Mecansmul de aplicare a taxei de solidaritate, legiferat de Guvern prin OUG, ar putea fi modificat de Camera Deputaților de o manieră în care Petrom, principala companie vizată dar care a anunțat că nu se califică, ar putea plăti totuși taxa aferentă profitului anului trecut. Grupul parlamentar PSD a venit cu amendamentele pe care le puteți citi în acest text.
Mihai Nicuţ - mar, 21 mart. 2023, 22:04
Taxa de solidaritate. PSD introduce în Parlament modificări la lege pentru a forța Petrom să plătească taxa. Ce se schimbă

Ordonanța de urgență adoptată la finalul anului trecut, referitoare la introducerea taxei de solidaritate pentru companiile din sectorul de petrol și gaze, taxă pe care Petrom a anunțat că nu o va plăti pentru că nu se califică, a trecut de Senat și va intra în dezbaterea deputaților.

Pe drum spre deputați însă, s-au introdus câteva amendamente, de către grupul parlamentar PSD care, dacă în final vor fi adoptate, ar putea crea cadrul legal prin care Petrom, companie care a avut anul trecut cel mai mare profit din istoria sa și a României, de 10,6 miliarde de lei, să fie totuși obligată să plătească taxa.

Concret, legiuitorul ar dori să intervină în modul de calcul al cifrei de afaceri, știut fiind că Petrom a motivat că nu plătește taxa pentru că ponderea business-urilor taxabile, respectiv extracția petrolului și gazelor și rafinarea, este sub pragul de 75% din cifra sa de afaceri din 2022.

Dacă amendamentele introduse de PSD vor fi votate se vor întâmpla două lucruri. În primul rând, scade baza de la care se aplică procentul, pentru că din calculul cifrei de afaceri se scot unele venituri, noi am identificat achizițiile de carburanți făcute pentru a alimenta propriile stații de distribuție. În al doilea rând, în cei 75% vor intra și veniturile obținute din vânzarea energiei elecrice produse din gazul extras de companie, care nu erau trecute în OUG.

Iată amendamentele, așa cum au fost ele introduse:

“După alineatul (5) al articolului 1, se introduce un nou alineat, alineatul (5.1), cu următorul cuprins:

(5.1) Pentru contribuabilii care desfășoară activitățile prevăzute la alin. (1), dar care pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență au o cifră de afaceri care cuprinde și venituri din tranzacționarea de produse similare sau din energia electrică produsă și vândută folosind materia primă proprie, ponderea de 75% în cifra de afaceri prevăzută la alin.(1) se calculează după cum urmează:

a) la calculul cifrei de afaceri, nu se are în vedere componenta cifrei de afaceri aferente produselor achiziționate și revândute fără a fi rafinate și/sau fabricate de către contribuabilul plătitor al taxei.

b) la stabilirea procentului de 75% din cifra de afaceri aferentă activităților prevăzute la alin.(1) se iau în calcul și veniturile obținute din vânzarea energiei electrice produsă de contribuabil prin utilizarea gazelor naturale și/sau huilei obținute din producția proprie.

Autor: Grupul Parlamentar al PSD”.

Calculele sunt dificil de făcut, dar dacă OUG-ul va fi în final modificat așa și, foarte important, dacă nu se ridică probleme de retroactivitate a legii, este posibil ca Petrom să fie obligată să plătească taxa, care s-ar ridica la peste un miliard de euro.

Rafinăria de la Brazi are o capacitate de 4,5 milioane de tone pe an, și a fost folosită la 95% din capacitate anul trecut. Compania nu spune în raportul cu rezultatele financiare exact câți carburanți a produs la Brazi, dar spune câți a vîndut: 5,5 milioane de tone, deci veniturile din vânzarea a cel puțin un milion de tone de carburanți se scot din baza de calcul pentru calculul taxei. Care devine așadar mai mică în raport cu activitățile taxabile.

Pe de altă parte, centrala electrică de la Brazi, care în teorie folosește gaze extrase din România – nu știm dacă este și import, a produs 5 TWh de energie electrică, o cantitate record. Nu știm exact veniturile, pentru că Petrom a plătit și taxe de 100% peste prețul de 450 de lei/MWh pentru unele cantități.

Întrebarea de 100 de puncte este dacă, după aceste modificări și dacă ele vor fi adoptate de Parlament, se va ajunge la concluzia că Petrom trebuie să plătească taxa, se va plăti și pentru 2022 sau doar pentru 2023.

Petrom a raportat pentru 2022 un profit net de 10,3 miliarde de lei pentru anul 2022, de trei ori și jumătate mai mare decât cel din 2021, pe fondul prețurilor mari la petrol și gaze, dar și că plătește taxe directe de patru ori mai mari.

“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 de miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a declarat Christina Verchere, CEO al Petrom în comunicatul de presă cu rezultatele.

La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.

OMV Petrom a anunțat că această taxă nu i se aplică, din moment ce, potrivit regulamentului european, mai puțin de 75% din cifra sa de afaceri din 2022 a fost obșinută din domeniile supuse taxării, respectiv extracția de țiței și gaze și rafinarea.

Ulterior, compania a anunțat că nu a provizionat nicio sumă în contul acestei taxe.

Citește și:

Petrom în 2023, scădere pe toată linia. Profitul bugetat scade cu peste 60% față de recordul din acest an

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Grupul Bosch va reduce programul de lucru pentru aproape 10.000 dintre angajații săi din Germania
Pe lângă concedierea a mii de angajaţi, gigantul din domeniul ingineriei Robert Bosch va reduce şi orele de lucru pentru unii din angajaţii săi din Germania, în vederea reducerii costurilor,......
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor .
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi ...
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...