Taxa de solidaritate, subiect de dispute la cel mai înalt nivel politic. “Cartoful fierbinte” e aruncat în curtea pesedistă a Finanțelor, care a trimis ANAF să pună tunurile pe Petrom

Chestiunea spinoasă a taxei de solidaritate impusă anul trecut, pe care OMV Petrom spune că nu trebuie să o plăteasă pentru că nu i se aplică a ajuns să tulbure apele politicii la cel mai înalt nivel. Cartoful fierbinte este acum în curtea ministrului PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, iar Fiscul controlează de zor compania.
Mihai Nicuţ - joi, 09 feb. 2023, 15:59
Taxa de solidaritate, subiect de dispute la cel mai înalt nivel politic. “Cartoful fierbinte” e aruncat în curtea pesedistă a Finanțelor, care a trimis ANAF să pună tunurile pe Petrom

Azi dimineață, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre taxă și despre faptul că Petrom nu o plătește. Iată ce a spus:

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie.

Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Nu-i nimic pierdut”

Apoi a ieșit ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Iată ce a spus, la Digi 24:

„Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate. Toate elementele despre care dumneavoastră mi le cereți ca detalii sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”

Asta după ce, ieri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, spusese că în legătură cu anunţul companiei OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate, că, în prezent, ANAF face un control la această companie şi se aşteaptă rezultatul verificărilor, menţionând că legislaţia din România va fi respectată, indiferent de entitate.

După declarația președintelui Iohannis de azi, a vorbit pe această temă și premierul Nicolae Ciucă. Iată declarața:

 „În tot acest context, eu cred că poziţionarea politică, de o parte sau de alta, nu este tocmai cel mai potrivit lucru. Ceea ce este important şi vă rog să aveţi încredere că am avut şi vom continua să avem aceeaşi abordare, indiferent de cine este vorba şi, aici, nu m-aş referi la o companie anume, pentru că discutăm despre implementarea unei directive europene care, aşa cum a fost prezentat, în răspunsul primit de la Comisie, România a implementat cât se poate de corect această directivă. Ce urmează să se întâmple? Până la jumătatea anului, companiile care îndeplinesc prevederile din această directivă, practic, ele transpuse într-o ordonanţă de urgenţă, avem instituţii ale statului care trebuie să se ocupe şi trebuie să meargă, să identifice tot ceea ce trebuie să fie identificat tehnic, astfel încât să vedem dacă se încadrează sau nu la plata taxelor conform prevederilor din ordonanţă”.

Ce reținem

Guvernul a emis anul trecut pe final de decembrie o OUG de adaptare în legislația națională a unui regulament european care se refera la introducerea taxei de solidaritate pe profiturile excepționale ale companiilor din energie, fiind vizate firmele care au ca obiect de activitate extracția petrolului și a gazelor, rafinarea petrolului și extracția cărbunelui, doar dacă aceste activități acoperă cel puțin 75% din cifra e afaceri a companiei. La începutul acestui an, Petrom a anunțat că nu se califică la plătească această taxă, nu i se aplică, pentru că a avut sub 75% in cifra de afaceri în domeniile de aplicare a taxei.

Ministerul de Finanțe a trimis o scrisoare Comisiei Europene, și din răspunsul primit reiese că Petrom, dacă afacerile taxabile sunt sub cei 75%, nu plătește – Comisia a confirmat că Guvernul a respectat pragul de 75% imppus de regulament, că el nu putea fi mai redus, și că acele coduri CAEN trecute în OUG sunt cele vizate și de reglementarea europeană. Totuși, în cazul în care Guvernul român ar apreciacă procentul de 75% ar trebui aplicat la altă bază, Comisia a spus că este deschisă la discuții. Nu știm exact cum a sunat scrisoarea trimisă Comisiei, dar răspunsul îl vedeți atașat la finalul textului.

Petrom a reiterat cu ocazia prezentării rezultatelor fnanciare pe 2022 că nu datoreaza taxa, dar, Alina Popa, directorul financiar a spus că “în situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti”.

ANAF a fost în control la Petrom pe această temă la începutul anului la Petrom și, din ce a spu Cărbunaru, este din nou în control

Cine e de vină?

În condițiile în care devine din ce în ce mai clar că Petrom nu va plăti în acest an taxa pentru că nu i se aplică, politicienii au început să-și arunce vina unii altora. Sunt de vină Finanțele PSD-istului Câciu că au scris legea prost sau Energia liberalului Popescu, ba chiar în acest ultim caz au fost ieșiri în spațiul public cum că regulamentul a fost adoptat deliberat așa astfel încât Petrom să nu plătească taxa.

Președintele a tranșat problema – Finanțele trebuie să dea socoteală, pentru că nu Energia a scris OUG-ul. Premierul a clarificat că OUG-ul a fost implementat corect, în spiritul inițiativei, și a rămas în seama ANAF, instituție în subordinea Finanțelor, să verifice cifrele – se încadrează Petrom să plătească sau nu taxa, în condițiile în care compania a spus clar că nu are de ce să plătească.

Taxa trebuie plătită până la finalul lunii iunie, iar calcului de anul trecut al Finanțelor arăta că bugetul se baza pe 3,9 miliarde de lei din această taxă.

Contributia de solidaritate se aplică în procent de 60% pe diferența dintre din profitul anului 2002 și ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obtinute in perioada 2018 – 2021.

Petrom a raportat pentru anul trecut un profit net de  10,3 miliarde de lei în 2022, un nivel record, dar și taxe plătite tot la un nivel record – 20 de miliarde de lei, dintre care jumătate taxe directe.

Răspunsul CE la solicitarea Finanțelor: Reply DG to letter RO 18 01 2022 final

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...