Într-o conferinţă de presă, Violeta Alexandru a reproşat Primăriei că nu a asigurat un transport public eficient, prin care să fie descurajată folosirea maşinilor personale.
„Ne exprimăm regretul că o idee, tehnic, corectă a ajuns să fie pervertită în acest fel de Gabriela Firea, care, de fapt, ne demonstrează prin proiectul de hotărâre pe care îl propune în Consiliul General că nu o interesează decât banii. (…) În esenţă este o măsură care nu convinge asupra seriozităţii Primăriei conduse de PSD de a asigura o calitate a aerului superioară în Bucureşti. Şi de aceea, pentru că o apreciem ca fiind populistă, prin modul în care este redactată, ne vom abţine la vot, urmând să propunem, pe baza expertizei şi a documentării noastre, un pachet integrat de măsuri şi decizii care să asigure cu adevărat o calitate superioară a aerului în Bucureşti”, a spus Violeta Alexandru.
Consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a afirmat că măsura, deşi „bună, în esenţă”, nu este însoţită de o viziune integrată.
„Trebuie, întâi, să creezi o alternativă oamenilor şi capacitatea de transport suficientă, pentru ca ei să renunţe la auto individual. Acest tip de măsură este ultima cu care vii. Ţine de motivare negativă. Dar după ce ai realizat Centura, după ce ai crescut capacitatea de transport, astfel încât să poţi să trimiţi oamenii la serviciu în timp util, civilizat, curat, după ce ai creat piste de transport alternativ pentru cei care vor să meargă cu trotinete, biciclete, după aceea vii cu astfel de măsură. Şi nu o aplici doar în centru. Păi, ce facem? Mutăm poluarea în Drumul Taberei, în Militari, în Crângaşi, în Berceni, în Giuleşti şi Balta Albă? Acolo nu locuiesc oameni? Toţi considerăm că ar fi fost în esenţă o idee bună, dar modul în care este gândită şi aplicată nu ne permite să o votăm”, a declarat el.
Ciucu a arătat că este pentru a treia oară când primarul general, Gabriela Firea, prezintă o idee bună, dar care este pervertită „prin modul în care este gândită”.
„Vă aduc aminte de ideea cu benzile unice dedicate RATB. La modul cum a aplicat-o a distrus această idee. Bucureştenii, astăzi, amintindu-şi ce s-a întâmplat cu doi ani în urmă, nu o să îşi mai dorească benzi unice. Creşterea tarifului de parcare în centru. Iarăşi, o idee bună în esenţă, dar fără măsuri adiacente care să blocheze parcarea pe trotuar, în continuare, a fost pervertită”, a apreciat el.
Toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vigneta „Oxigen” de acces şi circulaţie în Bucureşti, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 24 octombrie.