Taxa pe ambalaj trimite 180.000 de angajaţi în şomaj – Pro Agro

Federatia naţională a producătorilor din agricultură şi industrie alimentară Pro Agro estimează că taxa pe ambalaje ar putea duce la pierderea a 180.000 de locuri de munca în mod direct, potrivit unui anunţ al organizaţiei. Alti 300.000 de angajaţi din domeniile direct afectate şi cele conexe au veniturile şi locurile de muncă afectate. 
Alina Stanciu - joi, 04 feb. 2016, 13:16
Taxa pe ambalaj trimite 180.000 de angajaţi în şomaj - Pro Agro

13.000 de companii din întreaga ţară sunt afectate de suprataxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj folosit. Cei de la Pro Agro au reiterat estimarea unei scumpiri iminente a produselor ambalate cu 20-30%, pentru acoperirarea deficitului creat de această taxă.

„După un an în cate am plătit OTR-urilor (Organismele de Transfer de Responsabilitate, care trebuia să recicleze ambalajele dar nu au făcut-o şi au raportat cantităţi fictive – n.red) suntem penalizaţi cu 2 lei pentru ceva ce nu este vina noastră. În cazul producătorilor de vin, taxa presupune până la 8% din cifra de afaceri”, a declarat Mihaela Tyrel de Poix, preşedintele Patronatului Vinului (ONIV).

Ea mai susţine că soluţia avansată de autorităţi, cea a recuperării deşeurilor chiar de către producători este imposibilă. Impactul taxei în preţul final: între 1 şi 1,5 lei la fiecare sticlă de vin vândută.

„Noi suntem victimele colaterale ale unei greşeli a Ministerului Mediului, pe care nu vrea sa o recunoască. Noi punem în piaţă aproximativ 35.000 de tone de deşeuri din care mare parte sticlă. Pentru noi, ambalajele reprezintă între 35 şi 40% din costuri”, a declarat şi Aurel Tănase, preşedinte al asociaţiei patronale Romconserv.

Acesta susţine că o companie din industrie cu cota de piaţă de 26% ar trebui să plătească pe lunile noiembrie şi decembrie câte 1,2 milioane de lei, adică mai mult decât profitul anual.

În industria conservelor s-au investit până acum 150 de milioane de euro şi lucrează 4.000 de oameni.

Sorin Minea, reprezentantul Romalimenta a declarat că la Ministerul Mediului este necesară o anchetă pentru a se depista cine a modificat legea. „OTR-urile au fost absolvite de responsabilitate chiar în timp ce se desfăşura ancheta împotriva lor” a spus Minea.

În cazul pâinii, noua taxă ar duce la o scumpite de 10 bani pentru o franzelă, a spus Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.

“Rog organele abilitate să facă anchetă la minister pentru favorizarea infractorului. Impactul va fi violent la produsele cu ambalaje grele, costurile cresc cu 5-10%, iar asta va accentua şi mai mult criza laptelui şi vor mai dispărea câteva făbricuţe româneşti” a declarat şi preşedintele Patronatului din industria laptelui, APRIL, Dorin Cojocaru, care a mai spus că la un procesator de lapte cu o capacitate de 140-150 de tone pe zi, amenda a fost de 190.000 de euro.

Minea a mai spus că a propus Ministerul Mediului să creeze o lege în care să se spună clar cine sunt responsabili, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa.

‘Propunerea noastră pentru Ministerul Mediului este în felul următor: să se creeze o lege în care să se spună clar cine sunt responsabili, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa. Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit de către cei din minister în aşa fel încât să impună penalizări pe lanţ celor care sunt responsabili, nu celor care sunt mulţi şi proşti. La ora actuală, media este undeva la 50 de euro pe tonă. Bulgaria este sub 30 de euro/tonă, pe primul loc este Germania cu 270 de euro pe tonă. La noi, la un calcul simplu iese, la cei 2 lei/kg, suma de 500 de euro pe tonă, deci aproape dublu decât cel mai mare preţ din Europa. Politicos ar fi din partea doamnei ministru ca, până marţi, să ne informeze că e dispusă să discute cu noi. Până marţi, mai e ziua de luni. Noi nu am cerut amnistie fiscală. Este o informaţie falsă’, a spus Minea.

Joia viitoare, 2.500 de angajaţi şi patroni din industria alimentară vor ieşti în stradă pentru a cere schimbarea legii. Protestul va începe la ora 11.00, şi va avea loc în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, a declarat, ieri, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

„Este un subiect destul de complex şi cu foarte multe implicaţii legale, care cred că a fost câteodată incorect reflectat în spaţiul public. Practic, în clipa de faţă, suntem în situaţia în care termenul până la care trebuiau depuse declaraţiile la Administraţia Fondului de Mediu a fost până pe 25 ianuarie. Din informaţiile pe care le am, 20.000 de contribuabili (…) şi-au depus declaraţiile. S-au colectat peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, faţă de 8 milioane (de lei – n.r.) de anul trecut, deci lucrurile merg înainte. Noi, împreună cu alte ministere, suntem într-o analiză, aşteptăm ca toată lumea să depună declaraţiile şi, atunci, să vedem o analiză de impact pentru felul în care, eventual, anumite firme, în special cele din industria alimentară, ar putea să fie afectate. În această după-amiază este o întâlnire tehnică între ministere şi urmează apoi să discutăm şi cu producătorii, să vedem dacă se pot identifica soluţii punctuale pe acest subiect”, a precizat Palmer, la Palatul Victoria, întrebată fiind în legătură cu scandalul ambalajelor.

Ştirea se actualizează

Bombă cu ceas la Administraţia pentru Mediu. O taxă pe ambalaje ar putea duce la scumpiri de 30% la alimente

Romconserv: Taxa pe ambalaj duce industria de conserve la un pas de faliment. Jumătate dintre angajaţi pot fi concediaţi

Te-ar mai putea interesa și
Blockchain versus AI – Gigantul adormit Blockchain ar putea remodela lumea la un nivel mai ridicat ca Inteligenţa Artificială (raport Bitget)
Blockchain versus AI – Gigantul adormit Blockchain ar putea remodela lumea la un nivel mai ridicat ca Inteligenţa ...
Sectorul blockchain ar putea genera peste 1 milion de locuri noi de muncă, până în 2030, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, claritatea reglementărilor şi integrarea la nivel......
O nouă clinică privată se deschide în Bucureşti
O nouă clinică privată se deschide în Bucureşti
În următoarele săptămâni va fi inaugurată clinica multidisciplinară Renew Institute în Bucureşti, cu specialiști ...
„Bursa de stat” din România – Peste 50% din piaţa de capital din România este generată de companiile de stat, spune secretarul de stat Mihai Precup
„Bursa de stat” din România – Peste 50% din piaţa de capital din România este generată de companiile ...
Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, pentru că, ...
VIDEO Autostrada A3 Transilvania: CNIR a preluat contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia
VIDEO Autostrada A3 Transilvania: CNIR a preluat contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunță luni preluarea contractului pentru construirea lotului Chiribiș ...