Prima întâlnire a grupului de lucru care s-a constituit pentru soluţionarea problemei generate de taxa de 2 lei pe kilogramul de deşeu de ambalaj neintrodus în circuitul economic a fost un eşec, a declarat pentru ECONOMICA.NET preşedintele Federaţiei Pro Agro, Emil Dumitru, care a părăsit întâlnirea, nemulţumit de atitudinea reprezentanţilor Ministerului Mediu. „Nu pot să accept această mimare a dialogului social. Atitudinea domnei Lupu (Corina Lupu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului n.red) lasă de dorit. Dânsa ştie că sistemul de reciclare din România este falimentar de foarte mult timp”, a explicat Dumitru.
Potrivit acestuia, Ministerul de resport nu a venit cu nicio soluţie la problema producătorilor care, deşi au plătit Organizațiilor de Transfer de Responsabilitate ( OTR) pentru a se achita de obligaţia de a recicla până la 60% din deşeurile din ambalaje introduse în piaţă, trebuie să achite Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă de 2 lei pe kilogramul de deşeu. Aceasta după ce OTR-urile nu şi-au îndeplinit targeturile asumate prin contractele cu producătorii. „Trebuia să vină cu propuneri concrete prin care să-i exonereze pe cei care au avut contracte cu OTR-urile, dar nu au făcut-o. Au propus mici modificări la legea 249, care nu ajută. Actuala legislaţie în vigoare ar trebui abrogată cu totul. Nu dorim o lege cârpită care lasă loc interpretărilor şi favorizează OTR-urile şi reciclatorii. Constat o lipsă de interes şi o tragere de timp din partea Ministerului”, mai spune preşedintele Pro Agro. El se aştepta ca, după întâlnirea din 8 februarie cu mai mulţi miniştri spera că situaţia se va rezolva.
Ce urmează
Preşedintele Pro Agro mai spune că membrii Federaţiei se vor întâlni luni pentru a decide care sunt paşii următori. „Discuţiile nu vor mai putea continua în felul acesta. Ne aflăm din nou în situaţia de acum trei luni când făceam şedinţe în care nu se întâmpla nimic. Luni va avea loc o şedinţă a conducerii Pro Agro pentru a decide care sunt paşii următori. Nu exclud organizarea unui protest şi sesizarea Comisiei Europene”, a mai declarat Dumitru.
O parte dintre producători au plătit deja taxa, iar alţii aşteaptă o rezolvare.