Taxa pe băuturile şi alimentele cu conţinut ridicat de zahăr, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că susţine ţările care au decis să impună ”taxa pe zahăr”, o taxă ce vizează alimentele şi băuturile cu conţinut ridicat de zahăr, în special băuturile carbogazoase, informează BBC citat de News.ro.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 14:45
Taxa pe băuturile şi alimentele cu conţinut ridicat de zahăr, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Potrivit unui nou raport al OMS, creşterea cu cel puţin 20% a preţurilor pentru aceste produse au determinat o scădere a consumului şi ”au ameliorat nutriţia”. OMS recomandase anterior un consum mai mic de zahăr, însă nu susţinuse în mod oficial măsurile guvernamentale de taxare diferenţiată a acestor produse.

Mai multe ţări, inclusiv Mexic şi Ungaraie, taxează deja suplimentar produsele cu conţinut ridicat de zahăr.

Africa de Sud va introduce şi ea ”taxa pe zahăr” anul viitor. Este singura ţară de pe continentul african care a luat o astfel de decizie.

OMS spune că doreşte o scădere a consumului de ”zaharurilor libere”, care va determina o scădere a incidenţei obezităţii, diabetului şi cariilor dentare.

”Zaharurile libere” sunt diverse tipuri de zahăr din dietă, cu excepţia glucidelor care există în mod natural în fructe şi lapte.

Francesco Branco, directorul pentru nutriţie din cadrul OMS, a spus că ”din punct de vedere nutriţional oamenii nu au nevoie de niciun fel de zahăr în dietele lor”.

El a recomandat ca aportul zilnic de zahăr să se situeze sub 10% din totalul caloriilor primite din alimentaţie de o persoană – şi, de preferat, acest procent ar trebui să fie sub 5%.

Totuşi, OMS a spus că taxarea şi alte măsuri financiare ar trebui să fie utilizate asupra unor produse ”pentru care sunt disponibile alternative mai sănătoase”.

Anunţul făcut de OMS se bazează pe concluziile formulate de un comitet global de experţi şi pe o analiză a datelor deja disponibile.

Acelaşi raport al OMS afirmă că subvenţiile guvernamentale pentru fructe şi legume – care scad preţurile – pot duce la o creştere a cantităţii de fructe şi legume pe care le consumă oamenii.

OMS mai spune că aceeaşi taxă percepută pentru băuturile carbogazoase pare să aibă efecte benefice similare şi asupra altor produse cu conţinuturi ridicate de zahăr, dar şi asupra produselor cu concentraţii mari de grăsimi saturate, grăsimi trans şi sare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...