Noul proiect de cod fiscal prevede că furnizorii serviciilor de internet din Ungaria ar urma să plătească o taxă de 150 de forinţi (49 de eurocenţi) pentru fiecare gigabyte de trafic de date, transmite Reuters.
La câteva ore după publicarea proiectului legislativ, un grup de protest apărut pe Facebook strânsese deja peste 100.000 de membri. Consumatorii se tem că noua taxă se va reflecta direct în facturi şi consideră că măsura este excesivă. Câteva mii de oameni vor să picheteze duminică Ministerul Economiei de la Budapesta.
Guvernul premierului Viktor Orban a impus în ultimii ani mai multe taxe speciale în sectorul bancar, retail, industria energiei şi telecomunicaţii, în încercarea de a aduce deficitul bugetar pe o pantă descendentă. Măsurile au fost de fiecare dată întâmpinate de proteste din partea companiilor vizate, în timp ce investitorii străini afişează o atitudine tot mai conservatoare în privinţa pieţei ungare.
Ministrul Economiei, Mihaly Varga, a apărat „taxa pe gigabyte” afirmând că progresul tehnologiei a schimbat modul în care oamenii utilizează serviciile telecom, aşa că şi codus fiscal trebuie schimbat pentru a fi adaptat noilor realităţi. Ministerul Economiei de la Budapesta estimează că noua taxă va genera venituri anuale de 20 miliarde de forinţi (65 de milioane de euro).
Traficul de internet prin linii fixe din Ungaria a ajuns anul trecut la 1,15 miliarde de gigabytes, la care se adaugă 18 miliarde GB prin conexiuni mobile. Astfel, potrivit datelor firmei de consultanţă eNet, citate de Reuters, noua taxă ar urma să aducă 175 miliarde de forinţi (570 de milioane de euro) pe an la bugetul de stat.
Gergely Kis, partener la compania eNet, a declarat pentru Reuters că cel mai probabil traficul de date a continuat să crească, astfel că taxa, aşa cum este descrisă în proiectul legislativ, ar putea ajunge să atragă la buget peste 200 miliarde forinţi (650 de milioane de euro).
Veniturile anuale totale ale sectorului serviciilor de internet din Ungaria au fost de 164 miliarde forinţi (534 de milioane de euro) în 2013, potrivit Oficiului Central de Statistică de la Budapesta.
Estimarea mai redusă prezentată de guvern sugerează faptul că varianta finală a legii va limita cel mai probabil suma maximă care poate fi impusă unei singure companii. De asemenea, în urma reacţiei imediate a publicului larg, partidul Fidesz, aflat la putere, a cerut guvernului să limiteze impactul noii taxe asupra consumatorilor casnici.
Cel mai mare furnizor de servicii telecom din Ungaria este Magyar Telekom, subsidiară a grupului german Deutsche Telekom. Compania a anunţat recent că nu va plăti dividende pentru acest an, într-un efort de reducere a datoriilor.
Magyar Telekom a descris noua taxă drept una „drastică” şi a avertizat că măsura va descuraja investiţiile în infrastructură de reţea. Compania a cerut retragerea proiectului de lege şi a precizat că operatorii telecom nu au fost consultaţi până acum.
Asociaţia patronală a companiilor din IT, telecomunicaţii şi electronică a anunţat miercuri, într-un comunicat, că noua taxă va conduce la creşterea preţurilor, reflectată inclusiv în facturile consumatorilor casnici, şi va afecta creşterea economică.