”Libertatea presei este ameninţată în Ungaria”, afirmă comisarul european pentru agenda digitală, olandeza Neelie Kroes, într-un articol publicat pe blogul său şi în cotidianul ungar Nepszabadsag (centru-stânga).
Noua taxă ungară, denunţată de media din ţară, care consideră că presa este acaparată de către guvern, se înscrie în linia dreaptă a unei serii de măsuri fiscale dure ce vizează sectoarele economice adesea dominate de către societăţile străine.
”Noua taxă a fost adoptată de către parlament fără o dezbatere adevărată şi fără consultări. De fapt, ea afectează în mod disproporţionat un singur organism media, RTL”, susţine dna Kroes.
Concernul luxemburghez de media RTL-Group, primul mare grup media audiovizual european, a calculat că această taxă ar creşte povara sa fiscală cu circa 15 milioane de euro pe an, ceea ce corespunde unui excedent brut de exploatare (Ebitda) pe care-l realizează în Ungaria, pentru o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro în această ţară. RTL deţine 80% din societatea Magyar RTL Televizio Rt.
”Concluzia este clară: este vorba de a alunga RTL din Ungaria. Guvernul ungar nu doreşte un radiodifuzor al cărui proprietar este străin în Ungaria şi utilizează o taxă nedreaptă pentru a înlătura garanţiile democratice şi a face să dispară o ameninţare pentru puterea sa”, a denunţat Neelie Kroes.
”Libertatea de stabilire este una din principiile fundamentale ale pieţei unice europene”, a reamintit Kroes. ”Dar această poveste este mai mult decât o taxă. Ea se înscrie într-un obiectiv care este foarte preocupant, un obiectiv contrar valorilor europene. Taxarea nu poate fi un instrument pentru discriminare şi politica fiscală nu poate fi o armă politică”, a avertizat comisarul european.
Patronul filialei ungare a RTL-Group, Andreas Rudas, a anunţat că RTL intenţionează să contexte taxa la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).
AFP aminteşte că dna Kroes a criticat în 2010 legislaţia privind controlul media adoptată de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, şi a obţinut modificarea ei.
”Ungaria nu este singura ţară unde ameninţările împotriva pluralismului media pune probleme: suntem, de asemenea, preocupaţi în legătură cu situaţia din Bulgaria, Italia, Regatul Unit. Europa trebuie să-şi facă curăţenie în casă pentru a asigura libertatea şi pluralismul presei”, a conchis comisarul european.