Taxă specială pentru mașini în marile orașe din România. Cine a făcut propunerea

Autoritățile ar trebui să exploreze posibilitatea implementării unei taxe speciale pentru mașini în orașe mari precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, susține un deputat român. Acesta dă ca exemplu taxa introdusă recent în Manhattan, New York, ce are ca scop scăderea numărului de mașini din trafic.
Anemona Andone - sâm, 11 ian. 2025, 10:24
Taxă specială pentru mașini în marile orașe din România. Cine a făcut propunerea

Model de taxă pentru România

„În calitate de deputat de Iași, un oraș care se confruntă din ce în ce mai frecvent cu probleme legate de aglomerația rutieră, doresc să aduc în atenția dumneavoastră o inițiativă recentă implementată pe plan internațional, care ar putea servi drept model pentru rezolvarea acestor dificultăți în marile orașe din România.

Traficul intens, insuficiența locurilor de parcare, timpii mari de deplasare și nivelul ridicat al poluării atmosferice afectează semnificativ calitatea vieții locuitorilor din Iași. Aceste probleme nu doar că limitează mobilitatea urbană, dar au și un impact negativ asupra dezvoltării economice și atractivității orașului pentru investiții și turism”, transmite Vasile Cîtea, deputat PSD de Iași, într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

Cîtea prezintă ca exemplu introducerea unei taxe de decongestionare în Manhattan, New York. Începând de duminică, acolo se aplică o taxă de nouă dolari pe zi pentru vehiculele de pasageri care pătrund în Manhattan la sud de strada 60. Camioanele și autobuzele plătesc până la 21,60 de dolari pe zi, taxiurile 75 de cenți pe călătorie, iar vehiculele de ride-sharing, precum Uber și Lyft, 1,50 de dolari pe călătorie. Taxa este redusă cu 75% pentru accesul pe timp de noapte.

„Această măsură, prima de acest tip în Statele Unite, urmărește reducerea numărului de mașini care intră zilnic în Manhattan cu cel puțin 80.000, ceea ce va contribui la decongestionarea traficului în cel mai aglomerat district din țară”, explică deputatul de Iași.

Potrivit lui, fondurile generate vor fi direcționate către modernizarea și extinderea transportului public, asigurând astfel o soluție pe termen lung pentru mobilitatea urbană.

El mai dă ca exemplu Londra, care ar aplica încă din 2003 o astfel de taxă, care a avut rezultate notabile în reducerea traficului și în generarea de resurse financiare pentru transportul public.

taxa londra

„Având în vedere aceste exemple, consider că ar fi oportun ca și în România să fie explorată posibilitatea implementării unei taxe similare, adaptată nevoilor și specificului orașelor noastre mari, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași”, mai spune deputatul român.

Acesta estimează că, în Iași, introducerea unei astfel de taxe ar putea reduce semnificativ traficul din zonele centrale, ar încuraja utilizarea transportului public sau a altor mijloace alternative de mobilitate și ar contribui la scăderea nivelului de poluare. În același timp, fondurile colectate ar putea fi utilizate pentru modernizarea rețelelor de transport în comun, precum și pentru alte proiecte de infrastructură necesare unui oraș aflat în continuă dezvoltare, argumentează Vasile Cîtea.

Acesta adaugă că o astfel de măsură ar necesita o analiză atentă și o consultare amplă cu autoritățile locale, specialiștii în mobilitate urbană și societatea civilă, pentru a ne asigura că implementarea acesteia aduce beneficii reale și că răspunde nevoilor locuitorilor.

Cine ar trebui să introducă taxa specială?

Cîtea l-a întrebat pe Grindeanu dacă intenționează Ministerul Transporturilor să inițieze un studiu de fezabilitate la nivel național pentru a evalua impactul economic, social și de mediu al unei astfel de măsuri, mai ales în orașe precum Iași.

Cabinetul ministrului a răspuns că o astfel de taxă nu ține de competențele Ministerului Transporturilor și l-a îndrumat pe deputatul de Iași să se adreseze Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

taxa auto

În Capitală, ideea unei taxe speciale pentru mașini a fost promovată de către fostul primar general Gabriela Firea, sub numele de „vinieta Oxigen„. Aceasta nu a mai fost însă implementată, după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsură.

În 2020, primarul Clujului Emil Boc propunea ca domeniul maşinilor second – hand ultrapoluante să fie reglementat de către Guvern, şi nu de către fiecare oraş în parte, pentru că România nu este stat federal. El dădea ca exemplu în acest sens eşecul introducerii taxei Oxigen în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Joe Biden califică drept rușinoasă decizia Meta de a renunța la verificarea postărilor de pe platformele sale
Joe Biden califică drept rușinoasă decizia Meta de a renunța la verificarea postărilor de pe platformele sale
Preşedintele american Joe Biden a calificat vineri drept "ruşinoasă" decizia Meta, compania mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, de a pune capăt programului său de verificare a datelor şi......
Carburanții s-au scumpit din nou, azi, după doar două zile. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou, azi, după doar două zile. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au crescut din nou azi în benzinării, la doar două zile de la precedenta majorare de ...
EASA avertizează cu privire la riscurile pentru avioanele de linie care survolează Rusia. Moscova consideră recomandarea ca fiind absurdă
EASA avertizează cu privire la riscurile pentru avioanele de linie care survolează Rusia. Moscova consideră recomandarea ...
Agenţia Federală de Aviaţie a Rusiei a denunţat vineri recomandarea "absurdă" a Uniunii Europene, care a avertizat vineri ...
Opoziția parlamentară din Ucraina a început demersurile de demitere a ministrului Energiei, pe care-l acuză de corupție
Opoziția parlamentară din Ucraina a început demersurile de demitere a ministrului Energiei, pe care-l acuză de corupție
Parlamentari ucraineni de opoziţie au anunţat vineri iniţierea procedurii de demitere a ministrului Energiei, Gherman ...