În schimb, aceeaşi instanţă a respins o hotărâre a Comisiei Europene într-un dosar similar, care viza lanţul de cafenele Starbucks, şi care potrivit executivului comunitar trebuia să plătească Olandei taxe restante în valoare de 30 milioane de dolari.
În urmă cu patru ani, Comisia Europeană a decis că Fiat şi Starbucks au beneficiat de avantaje fiscale incorecte din partea Luxemburgului şi Olandei şi în consecinţă, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat şi Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg şi al doilea către Olanda. Cele două companii şi ţările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european a examinat marţi aceste recursuri.
În hotărârile sale publicate marţi, Tribunalul a luat decizii diferite în cele două dosare. „Tribunalul General confirmă decizia Comisiei cu privire la măsurile de sprijin acordate de Luxemburg pentru Fiat Chrysler Finance Europe” se precizează într-un comunicat de presă al Tribunalului. În schimb, în dosarul care priveşte Starbucks, Tribunalul General a apreciat că „Comisia Europeană nu a putut demonstra existenţa unui avantaj în favoarea Starbucks”. Decizia pronunţată marţi poate fi contestată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, vrea să pună capăt tratamentului fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiază din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg şi Olanda. Potrivit lui
Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoacă o distorsionare a concurenţei.
Deciziile pronunţate marţi de Tribunalul General vor fi examinate cu atenţie de Irlanda în condiţiile în care autorităţile de la Dublin au contestat recent solicitarea Comisiei vizând recuperarea un taxe restante în valoare de 13 miliarde de la gigantul american Apple.