În ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale, acestea vor fi indexate cu 2,6%, cât era rata inflaţiei în ianuarie 2021, ceea ce va determina o creştere a veniturilor bugetului local cu aproximativ 663.000 de lei.
Consilierii municipali au mai aprobat majorarea cu până la 500% a impozitului pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv şi pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Bistriţa.
Persoanele fizice şi juridice care îşi vor achita integral dările către bugetul local până la data de 31 martie 2022 vor beneficia de o bonificaţie de 10%.
În ceea ce priveşte taxa de salubrizare, executivul Primăriei Bistriţa a propus, iar Consiliul Local a aprobat ca, începând cu anul viitor, să se renunţe la subvenţionarea acesteia.
Până acum, locuitorii municipiului au achitat 6,6 lei/persoană/lună din tariful integral de 11,5 lei/persoană/lună, diferenţa fiind suportată din bugetul local.
Singurii care vor primi în continuare subvenţie sunt cei declaraţi consumatori vulnerabili, în timp ce alte 3.500 de persoane vor fi scutite de la plata taxei de salubrizare, respectiv veteranii de război, văduvele acestora, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
Potrivit estimărilor făcute de primărie, eliminarea subvenţiei pentru taxa de salubrizare va aduce suplimentar, la buget, circa 2,5 milioane de lei.
Un singur consilier local, Ştefania Stere (PMP), a propus ca taxa de salubrizare să fie în continuare subvenţionată, însă propunerea sa nu a trecut, obţinând doar opt voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi şapte „abţineri”.