Taxe noi pentru persoane fizice şi firme, în vigoare de la 1 ianuarie

La 1 ianuarie intră în vigoare noi taxe reglementate deja prin Legea 296 din 2023 care aduce modificări substanţiale Codului fiscal. Spre exemplu, oamenii care sunt proprietari ai unei clădiri rezidenţiale a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei vor datora impozit "special" pe acest bun, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată prin decizia de impunere de Fisc, și plafonul de 2,5 milioane de lei lei. Instituţiile de credit datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea cotei de impozitare de 2% asupra cifrei de afaceri. Cota de impozitare de 2% e valabilă în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025 inclusiv, conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.
Cristina Şomănescu - vin, 29 dec. 2023, 12:27
Taxe noi pentru persoane fizice şi firme, în vigoare de la 1 ianuarie

Economica.net a analizat Codul fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023 şi prin OUG 115 din 2023 şi vă spune ce taxe noi intră în vigoare pentru persoane fizice şi firme de la 1 ianuarie 2024.

Impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare – în vigoare de la 1 ianuarie

Impozitul „special” pe bunurile de mare valoare, după cum e denumit în Codul fiscal, a fost introdus în legislaţie prin Legea 296/2023 şi intră în vigoare la 1 ianuarie.

Datorează impozit pe bunurile imobile și mobile de valoare mare:

  • oamenii care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, iar valoarea impozabilă per clădire e de peste 2,5 milioane de lei;
  • persoanele fizice și firmele care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat

Cota de impozitare

Impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează astfel:

  • în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii, comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere, și plafonul de 2,5 milioane de lei lei;
  • în cazul autoturismelor, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei, potrivit analizei Economica.net.

Impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare este datorat pentru tot anul fiscal.

Contribuabilii sunt obligaţi să calculeze și să declare impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, astfel:

– persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei trebuie să declare impozitul antemenţionat până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent;
– oamenii şi firmele care au maşini înmatriculate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, au obligaţia să declare impozitul până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, conform analizei Economica.net.

Cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor în vigoare în 2024, reglementate prin Legea 296 din 2023 care aduce modificări substanţiale Codului fiscal: 

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la litera b) punctul 2, enumerate mai jos;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 -Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană, reiese din analiza Economica.net.

Impozit suplimentar pentru instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine

Instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri, calculat prin aplicarea cotei de impozitare de 2% asupra cifrei de afaceri. Cota de impozitare 2% se va aplica în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv, conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal modificat prin Legea 296 din 2023.

Impozitul pe cifra de afaceri se calculează, se declară și se plătește trimestrial, astfel:

  • pentru trimestrele I-III, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata;
  • pentru trimestrul IV, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor.

Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul pe cifra de afaceri reprezintă cheltuială nedeductibilă.
Impozitul pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. Impozitul pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determină ca diferență între impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal și impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Impozit pe cifra de afaceri pentru companiile care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale şi au afaceri de peste 50 de milioane de euro pe an

Firmele care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri. Prevederile referitoare la obligaţia plăţii acestui impozit pe cifra pe afaceri se aplică pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, iar în cazul societăţilor care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, prevederile se aplică pentru perioada cuprinsă între anul fiscal modificat care începe în anul 2024 și anul fiscal modificat care se încheie în anul 2026, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat cu Legea 296 din 2023.

Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează, se declară și se plătește trimestrial, astfel:

  • pentru trimestrele I-III, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata;
    pentru trimestrul IV, până la data depunerii declarației anuale privind impozitul pe profit.

Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul specific pe cifra de afaceri reprezintă cheltuială nedeductibilă.
Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. Impozitul specific pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determină ca diferență între impozitul specific pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal și impozitul specific pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul.

Complicata formulă de calcul a impozitului pe cifra de afaceri în cazul firmelor cu activităţi în sectoarele petrol şi gaze poate fi consultată la finalul articolului.

De 1 ianuarie 2024 se majorează de la 5% la 9% cota de TVA aplicabilă pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, accesul la bâlciuri, târguri, expoziții, parcuri de distracție, parcuri recreative, cinematografe și evenimente culturale, conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal modificat prin Legea 296 din 2023.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, e de cel mult 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe. Cota redusă de TVA de 5% pentru operaţiunile prevăzute anterior se aplică doar în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, conform condiţiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe.

De la 1 ianuarie 2024 cota TVA se majorează la 19%, de la 9% cât a fost până atunci, pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 grame la suta de grame de produs, altele decât cozonacul, biscuiţii, laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat cu Legea 296 şi OUG 115, ambele din 2023.

De la 1 ianuarie 2024 alimentelor de înaltă valoare calitativă nu li se mai aplică TVA în cotă de 5%. Cota de TVA pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii, creşte la 9% pentru alimentele fără zahăr adăugat sau cu cel mult 9 grame de zahăr la suta de grame de produs şi urcă la 19% pentru alimentele cu minimum 10 grame de zahăr la suta de grame de produs, altele decât cozonacul, biscuiții și laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat cu Legea 296 din 2023 şi cu OUG 115.

Cotele de TVA pentru alimente din ianuarie:

  • cota de 9% pentru alimente, inclusiv eco, tradiţionale, fără zahăr adăugat sau cu cel mult 9 grame de zahăr la suta de grame de produs.
  • cota de 19% pentru alimente, inclusiv eco, tradiţionale, cu cel puţin 10 grame zahăr la suta de grame de produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, cozonacul şi biscuiţii, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.

Nivelul accizelor în vigoare în anul 2024 poate fi consultat aici.

Veniturile constatate de organele fiscale a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2024 şi se aplică deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat cu Legea 296 din 2023.

Precizări

Impozitul specific pe cifra de afaceri (ICAS) în cazul firmelor care activează în sectoarele petrol şi gaze cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro se determină astfel:

ICAS egal 0,5% înmulţit cu (VT – V_s – I – A).

ICAS – impozit specific pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul;

VT – venituri totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

V_s – venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz, reprezentând:

  • veniturile neimpozabile,
    veniturile aferente costurilor stocurilor de produse,
    veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie,
    veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, care nu sunt cuprinse în indicatorul I,
    veniturile din subvenții,
    veniturile realizate din despăgubiri, de la societățile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii,
    veniturile reprezentând accizele care au fost reflectate concomitent în conturile de cheltuieli.

I – valoarea imobilizărilor în curs de execuție ocazionate de achiziția/producția de active, înregistrate în evidența contabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024;
A – amortizarea contabilă la nivelul costului istoric aferentă activelor achiziționate/produse începând cu data de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024. Nu se cuprinde în acest indicator amortizarea contabilă a activelor incluse în valoarea indicatorului I, potrivit Codului fiscal consultat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...