Taxe şi impozite pe clădiri şi terenuri în 2021. Ce schimbări au fost aduse Codului fiscal

În 2021 nu se datorează impozit pentru clădirile în care funcţionează cabinetele de medicina familiei şi pentru clădirile caselor de cultură ale sindicatelor, se arată în Codul fiscal actualizat prin Legea 296. Actul normativ antemenţionat aduce lămuriri despre condiţiile şi data de la care se acordă scutirea de plata impozitului pe clădiri şi pe teren pentru persoanele cu handicap temporar, despre bonificaţii şi cum se calculează impozitul pe clădirile deţinute de persoane juridice.
Cristina Şomănescu - joi, 14 ian. 2021, 19:39
Taxe şi impozite pe clădiri şi terenuri în 2021. Ce schimbări au fost aduse Codului fiscal

Codul fiscal a fost actualizat recent prin Legea nr. 296/2020, publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie 2020.

Economica.net vă spune astăzi ce schimbări au fost aduse Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor pe terenuri şi clădiri, plătite de persoane fizice şi de firme în 2021.

A intrat în vigoare scutirea cabinetelor de medicina de familie de la plata impozitului pe clădire

În acest sens s-a modificat litera h), alineatul (1) articolul 456 din Codul fiscal: nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unităților sanitare publice, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice, precum și pentru clădirile în care funcționează cabinete de medicină de familie, potrivit legii, cu excepția încăperilor folosite pentru altă activitate decât cea de medicină de familie;

  • Spre comparaţie, înainte de această modificare, litera h) prevedea că nu se datorează impozit/taxă pe clădirile unităților sanitare publice, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice.

În 2021 nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile caselor de cultură ale sindicatelor, aflate în proprietatea/administrarea organizaţiilor sindicale, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice sau agrement, potrivit literei y), alineatul (1) al articolului 456 din Codul fiscal actualizat prin Legea 296/2020, consultat de Economica.net.

Scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri, stabilită conform alineatului (1) litera t) în cazul persoanelor cu handicap temporar, care dețin un certificat de handicap revizuibil, se acordă începând cu data emiterii noului certificat de handicap, cu condiția ca acesta să aibă continuitate și să fie depus la organul fiscal local în termen de 45 de zile, potrivit alineatului (61), articolul 456 din Codul fiscal actualizat, introdus prin Legea 296/2020.

Ce spune litera t), alineatul (1) al articolului 456: nu se datorează impozit pe clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate.

  • Spre comparaţie, până în 2021, Codul fiscal prevedea că nu se datorează impozit pe clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, iar scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

În mod similar, prin excepție de la prevederile alineatului (6) al articolului 464, scutirea de la plata impozitului/taxei pe teren, stabilită conform alin. (1) lit. t) în cazul persoanelor cu handicap temporar, care dețin un certificat de handicap revizuibil, se acordă începând cu data emiterii noului certificat de handicap, cu condiția ca acesta să aibă continuitate și să fie depus la organul fiscal local în termen de 45 de zile, se arată la alineatul (7) al articolului 464 din Codul fiscal actualizat prin Legea 296/2020.

Context

  • Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, spune alineatul (1), litera t) din articolul 464. Scutirea de la plata impozitului/taxei pe teren se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative, potrivit articolului (6) al articolului 464.

În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la o perioadă mai mare de un an, taxa pe clădiri se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv, conform alineatului (41), articolul 462, introdus în Codul fiscal prin Legea 296/2020.

Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru terenurile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la 5 ani inclusiv, începând cu 1 ianuarie a anului în care s-a produs evenimentul, potrivit literei g), alineatul (2), articolul 464 din Codul fiscal actualizat prin Legea 296/2020. Precizările colorate distinct au fost introduse în acest an în Codul fiscal.

Calculul impozitului/taxei pe clădirile deținute de persoanele juridice; ce se schimbă

În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%, potrivit formei modificate a alineatului (8), articolul 460 din Codul fiscal actualizat.

  • Spre comparaţie, până în 2021 Codul fiscal spunea că în cazul în care proprietarul nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%.

Lămuriri cu privire la impozitul pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi:

– valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În situația depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referință, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor, potrivit literei a), alineatul (1) articolul 458 din Codul fiscal actualizat.

  • Spre comparaţie, până în 2021, litera a) spunea că impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi:

– valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. În situația în care nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal, potrivit formei actualizate a literei c) alineatul (1) al articolului 458 din Codul fiscal actualizat prin Legea 296/2020.

  • Spre comparaţie, până în 2021, litera c) spunea că „valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință”

Declararea, dobândirea, înstrăinarea și modificarea clădirilor: ce se schimbă

În cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, în temeiul unui contract de concesiune, închiriere, administrare ori folosință care se referă la perioade mai mari de un an, titularul dreptului de concesiune, închiriere, administrare ori folosință are obligația depunerii unei declarații la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a contractului și datorează taxa pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, potrivit alineatului (121) al articolului 461 din Codul fiscal. Prevederea a fost introdusă prin Legea 296 din 2020 care actualizează Codul fiscal.

ART. 466 declararea și datorarea impozitului și a taxei pe teren: ce se schimbă

În cazul terenurilor la care se constată diferențe între suprafețele înscrise în actele de proprietate și situația reală rezultată din măsurătorile executate în condițiile Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru determinarea sarcinii fiscale se au în vedere suprafețele care corespund situației reale, dovedite prin lucrări de cadastru. Datele rezultate din lucrările de cadastru se înscriu în evidențele fiscale, în registrul agricol, precum și în cartea funciară, iar impozitul se calculează conform noii situații începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se înregistrează lucrarea de cadastru la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, ca anexă la declarația fiscal, se arată în forma nouă a alineatului (6) al articolului 466 din Codul fiscal actualizat.

  • Până în 2021, alineatul (6) spunea că în cazul terenurilor la care se constată diferențe între suprafețele înscrise în actele de proprietate și situația reală rezultată din măsurătorile executate în condițiile Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru determinarea sarcinii fiscale se au în vedere suprafețele care corespund situației reale, dovedite prin lucrări de cadastru. Datele rezultate din lucrările de cadastru se înscriu în evidențele fiscale, în registrul agricol, precum și în cartea funciară, iar impozitul se calculează conform noii situații începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se înregistrează la organul fiscal local lucrarea respectivă, ca anexă la declarația fiscală.

În cazul terenurilor pentru care se datorează taxa pe teren, în temeiul unui contract de concesiune, închiriere, administrare ori folosință care se referă la perioade mai mari de un an, titularul dreptului de concesiune, închiriere, administrare ori folosință are obligația depunerii unei declarații la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a contractului și datorează taxa pe teren începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, se arată la alineatul (91) al articolului 466, introdus prin Legea 296/2020.

Clarificări cu privire la acordarea bonificaţiei la plata cu anticipaţie a impozitelor

Pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe teren, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București, potrivit formei noi a alineatului (2) articolul 467 din Codul fiscal actualizat.

În mod similar, pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe clădiri, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București, potrivit formei modificate a alineatului (2) articolul 462 din Codul fiscal actualizat.

Precizările scrise cu albastru au fost adăugate în 2021 în Codul fiscal prin Legea 296/2020.

Lămuriri despre unele scutirile de la plata impozitului pe clădiri

Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 și 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare, și a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările și completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă și în cazul transferului proprietății prin moștenire către copiii acestora, indiferent unde aceștia domiciliază, potrivit modificării aduse literei s), alineatul (1) articolul 456 din Codul fiscal actualizat.

  • Spre comparaţie, până în 2021, litera s) spunea că nu se datorează impozit/taxă pe clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi 5 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii către copiii acestor categorii de beneficiari.
Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...