Taxele introduse în mandatele lui Eugen Nicolăescu la sănătate

În primul mandat la Sănătate, Eugen Nicolăescu a introdus controversata taxă pe viciu. În al doilea mandat, a introdus coplata în spitale şi contribuţia la Sănătate pentru cei care realizează venituri din chirii. Sub conducerea lui, însă, a scăzut nivelul contribuţiilor asigurărilor sociale de sănătate pentru angajaţi şi angajatori.
Cristina Şomănescu - vin, 07 feb. 2014, 12:52
Taxele introduse în mandatele lui Eugen Nicolăescu la sănătate

Eugen Nicolăescu a avut două mandate la Sănătate: în perioada 2005-2008, în Guvernul Tăriceanu, şi din 21 decembrie 2012 până în prezent.

Nicolăescu a introdus taxa pe viciu

În 2006, Eugen Nicolăescu a introdus taxa pe viciu, alcool şi tutun. Doar în 2007, Ministerul Sănătăţii a încasat 450 de milioane de euro din taxa pe viciu. În noiembrie 2007, Eugen Nicolăescu spunea că încasările din taxa de viciu au dublat suma acordată de la buget Ministerului Sănătăţii.

Din 2006 până în aprilie 2012, sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sănătăţii au fost de aproximativ 7.5 miliarde de lei, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii.

Aprilie 2013 – intră în vigoare sistemul coplăţii

În al doilea mandat, a introdus coplata. Valoarea coplăţii a fost stabilită de fiecare spital în parte şi se încadrează în intervalul 5-10 lei. Pacienţii plătesc coplata pentru fiecare episod de spitalizare continuă, indiferent de numărul zilelor de spitalizare.
Ministrul a declarat totuşi că nu e de acord cu introducerea coplăţii şi a recunoscut că decizia introducerii sistemului coplăţii e politică.

„Coplata cred că este o problemă care trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau singur, va fi o decizie politică. Vă aduc aminte că decizia politică, când PNL şi PSD erau în opoziţie, a fost să nu accepte coplata. Bun, acum PNL şi PSD sunt la putere. Părerea mea personală e că România nu e pregătită pentru trecerea la un asemenea sistem de coplată, când populaţia în procent de, nu ştiu, 70% este săracă, când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor”, a spus Eugen Nicolăescu pe 12 ianuarie 2013, dar a semnat introducerea coplăţii.

Din luna aprilie până la sfârşitul anului trecut, spitalele au strâns din coplată 5,2 milioane de lei, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Introducerea contribuţiei la Sănătate pentru venituri din chirii

De la 1 ianuarie 2014, e obligatorie plata contribuţiei la Sănătate, în cuantum de 5.5%, la veniturile obţinute din chirii. Baza de calcul pentru CASS nu poate fi mai mică de 800 de lei şi nici mai mare de 11.115 lei.

La 1 aprilie 2014 începe implementarea pachetului de servicii medicale de bază

De la această dată, pacienţii asiguraţi la Sănătate vor beneficia în sistemul sanitar public doar de serviciile prevăzute în proiectul de lege al pachetului de bază. Pentru alte servicii medicale la stat, pacienţii vor putea încheia o asigurare (complementară sau suplimentară) la un asigurator privat.

Nicolăescu a scăzut cotele de contribuţie la Sănătate (CASS) la nivelul plătit astăzi de angajaţi şi angajatori.

În 2008, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii la vremea aceea, a coborât cota de contribuţie a angajaţilor, de la 6,5% la 5,5% (măsură aplicabilă din iulie 2008). De la 1 decembrie 2008, a scăzut şi cota de contribuţie a angajatorilor pentru asigurările de sănătate de la 5,5% la 5,2%.

Cine este Eugen Nicolăescu

În 1982, Nicolăescu a obţinut diploma de licenţă la ASE – Facultatea de Comerţ, iar din 2007 este doctor în contabilitate şi audit.

Nicolăescu este ministru al Sănătăţii din decembrie 2012, funcţie pe care a mai ocupat-o în Cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în 2008.

Gheorghe Eugen Nicolăescu s-a născut la 2 august 1955, în satul Grădiştea, comuna Comana din judeţul Giurgiu, este căsătorit şi are doi copii.

Nicolăescu este la al patrulea mandat de deputat, în primele două mandate reprezentând judeţul Mureş, apoi candidând şi fiind ales ca deputat de Călăraşi, ultimul mandat câştigându-l într-un colegiu din Bucureşti.

În perioada 2000 – 2008, deputatul Eugen Nicolăescu a fost membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, iar în 2004 – 2005 a fost vicepreşedinte al Comisiei.

Nicolăescu a deţinut în anul 2000 funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale Interimare a Valorilor Mobiliare, în perioada 1999 – 2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor, iar începând din 2000 este prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.

În 2000 – 2001, Nicolăescu a fost lector universitar asociat la Universitatea „Spiru Haret”, iar în perioada 1998 – 1999 a ocupat funcţia de director economic la SC ABC Construct 2000 SRL.

Eugen Nicolăescu a condus Regia Autonomă Ratmil din Ministerul Industriei şi Comertului în perioada 1997 – 1998, anterior fiind director economic (1994 – 1997), şef serviciu buget, analize economice (1993 – 1994), economist serviciul aprovizionare (1991 – 1993) şi şef serviciu aprovizionare (1990 – 1991).

În perioada 1985 – 1987, Nicolăescu a fost analist la Centrul de Calcul cu probleme de aprovizionare tehnico-materială la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, în 1987 – 1990 a fost economist la serviciul aprovizionare la Centrala Industrială de Echipament Special din Ministerul Industriei şi Resurselor, iar din 1976 până în 1985 a fost, pe rând, tehnolog, lucrător comercial, merceolog şi economist la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului şi la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Athenee Palace din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului.

Acesta a fost preşedintele Organizaţiei judeţeane Partidul Naţional Liberal Mureş (2001 – 2004), preşedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL (2001 – 2002), membru al Biroului Executiv al Partidul Naţional Liberal, purtător de cuvânt (2002 – 2006), preşedinte ales la Organizaţia judeţeană PNL Mureş (2005 – 2008), membru în Biroul Permanent Central al Partidului Naţional Liberal (2005 – 2007), iar din 2007 este vicepreşedinte, membru în Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal.

În 1 decembrie 2000, Nicolăescu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Potrivit declaraţiei de avere din 4 iunie 2013, Eugen Nicolăescu are un apartament cu trei camere în Tîrgu-Mureş, în suprafaţă de 58,6 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat împreună cu soţia sa, Constanţa, în 2007.

Nicolăescu a declarat că deţine un autoturism Volkswagen Passat Highline, cumpărat prin „lichidare firmă în anul 2011”.

Eugen Nicolăescu are două conturi curente în lei, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei şi un cont în care are 552 euro.

Acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 15.000 de euro firmei “Conen Consulting”.

În anul fiscal anterior, Nicolăescu a încasat 54.401 lei din salariul de deputat, 620 de lei din drepturi de autor de la Editura Pro Universitaria, aproape 50.000 lei ca profesor universitar dr. de la Universitatea Crreştină Dimitrie Cantemir, 1.302 lei reprezentând venituri din salarii, ca ministru al Sănătăţii.

Soţia sa, Constanţa Nicolăescu, a încasat 16.788 lei de lei din salariul de director la SC Conen Consulting SRL şi 13.659 lei din închirierea apartamentului din Tîrgu-Mureş.

Te-ar mai putea interesa și
Georgia Meloni vrea să expulzeze migranții ilegali în centre din Albania
Georgia Meloni vrea să expulzeze migranții ilegali în centre din Albania
Italia a organizat din nou, joi, la Bruxelles, în marja Consiliul European de iarnă, o reuniune la care au participat mai mulţi lideri din UE, ca parte a ofensivei sale pentru a cere soluţii......
Anunț de ultimă oră de la Metrorex: Plata cu cardul la metrou a trecut de la BCR la CEC Bank
Anunț de ultimă oră de la Metrorex: Plata cu cardul la metrou a trecut de la BCR la CEC Bank
Metrorex a semnat joi un contract pe patru ani pentru a se asigura în continuare serviciul de plată cu cardul la metrou, ...
Clotilde Armand a venit, la Parlament, să-și preia mandatul, deși a fost declarată incompatibilă de ANI
Clotilde Armand a venit, la Parlament, să-și preia mandatul, deși a fost declarată incompatibilă de ANI
Fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand, care a candidat la alegerile parlamentare din 1 decembrie pe lista USR pentru ...
Putin vede asasinarea generalului rus Kirilov ca pe un eșec al serviciilor secrete ruse și acuză Ucraina de terorism
Putin vede asasinarea generalului rus Kirilov ca pe un eșec al serviciilor secrete ruse și acuză Ucraina de terorism
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut că asasinarea generalului Igor Kirilov, comandantul trupelor de apărare radiologică, ...