Taxele, motivul pentru care turismul românesc pierde în faţa celui bulgăresc

Economica.net
01 05. 2013
golden_sands_75491900

 

„Creșterea numărului de turiști autohtoni pe litoralul românesc la o cifra de 40.000 față de cei 30.000 de turiști din 2012 reprezintă un rezultat slab față de cei peste o sută de mii de turiști bulgari care își petrec această perioadă pe litoralul bulgăresc. Dacă adăugăm la acest rezultat și zecile de mii de români care au ales să își petreacă mini vacanța în Bulgaria, ajungem la concluzia că turismul românesc duce o luptă inegală cu cel bulgăresc, iar cauza acestui lucru sunt taxele prea mari din sistemul românesc” se arată într-un comunicat al FPTS.

„Problema majoră pentru investitorii în turismul din România o constituie fiscalitatea prohibitivă, respectiv TVA de 24%, impozit pe profit de 16%, impozit pe dividente de 16%. Astfel, la 100 de euro, operatorul din turism român va achita către buget 46,37 euro, în timp ce în Bulgaria un operator în turism achită doar 20% TVA, 10 % impozit pe profit și 10% impozit pe dividente, așadar va da la buget doar 35,20 euro din 100 de euro. La fiecare 100.000 de euro, operatorul bulgar va achita cu 11.170 euro mai puțin decât cel din România. Această diferență se observă imediat din investițiile în personalul de calitate, în varietatea felurilor de mâncare, în sistemul all inclusive, în marketing sau chiar în achiziționarea unor francize importante de lanțuri hoteliere internaționale care se transformă în magnet pentru turiștii străini” se arată în comunicat.

„Reducerea selectivă a taxelor într-un domeniu care poate fi dezvoltat în mod durabil ar însemna o gură de oxigen pentru toți operatorii din turism, iar pentru ca statul să fie sigur că facilitățile acordate vor contribui la îmbunătățirea turismului românesc, scutirile pot fi condiționate de investiții sau de implementarea unor sisteme performante, precum cel de all inclusive. Este imposibil ca turismul românesc să țină pasul cu concurența bulgară din moment ce diferența de taxare este de peste 10 puncte procentuale, care se regăsesc în diferențe similare la tarife sau la servicii. Și atunci nimeni să nu se mire dacă vom avea în continuare tarife mai mici pe malul bulgăresc, servicii mai bune, sistem all inclusive în multe locații și o bună parte din turiștii români preferând să aleagă să își petreacă vacanța la vecini” se mai arată în comunicat.