„Am decis să scădem prețurile pentru a fi mai aproape de clienții Taxify mai ales că am văzut din partea lor un feedback foarte bun după lansarea în România. Chiar dacă am scăzut prețul per km la 1,30, calitatea serviciilor rămâne mai rentabilă, datorită prețului fix, dar și pentru că oferim aceleași servicii calitative atât pentru clienți cât și pentru șoferii Taxify”, a declarat într-un comunicat Markus Vilig, CEO Taxify.
Taxify mizează în continuare pe faptul că tarifele oferite în aplicaţie sunt fixe, fără posibilitatea „surge pricing” – tarif variabil în funcţie de nivelul cererii şi numărul de şoferi ieşiţi la lucru, caracteristic serviciilor Uber. Taxify percepe un comision mai mic decât Uber de la şoferi.
Şoferii Uber au însă de câştigat de pe urma tarifului dinamic. Veniturile au crescut în medie cu 18% pe Uber în prima săptămână după reducerea tarifului UberX la 1,3 lei/km, în principal datorită creşterii cererii. Ceva similar s-a întâmplat în aprilie, când Uber a redus tarifele UberX în Bucureşti de la 1,65 lei/km la 1,45 lei/km: atunci, veniturile generate au crescut cu peste 10% în prima lună.