Taximetriştii din Bucureşti, război total cu online-ul. După Uber, COTAR a dat în judecată Clever Taxi şi Star Taxi

Nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi concurenţă neloială din partea aplicaţiilor de smartphone care facilitează transportul de persoane, taximetriştii din Bucureşti au anunţat că ies în stradă, miercuri şi joi, pentru a cere socoteală Guvernului. Confederaţia patronală care reprezintă transportatorii rutieri, COTAR, a dat în judecată atât Uber, principala ţintă a revendicărilor taximetriştilor, cât şi firmele Clever Tech şi Star Taxi App, care operează principalele aplicaţii româneşti de profil, respectiv Clever Taxi şi Star Taxi.
Economica.net - mar, 25 apr. 2017, 21:02
Taximetriştii din Bucureşti, război total cu online-ul. După Uber, COTAR a dat în judecată Clever Taxi şi Star Taxi

Aplicaţiile româneşti fac legătura între utilizatori – consumatori de taxi – şi şoferi de taxi din Capitală afiliaţi aplicaţiilor respective, indiferent de compania de taximetrie cu care colaborează. O parte dintre firmele de taxi din Bucureşti au investit în propriile platforme online şi aplicaţii de smartphone, iar în cazul celorlalte şoferii colaboratori pot opta să folosească aplicaţiile de tipul Star Taxi şi Clever Taxi.

Acţiunile COTAR împotriva Clever Taxi şi Star Taxi au fost intentate la Tribunalul Bucureşti, iar eventuale sentinţe în aceste procese ar putea schimba faţa pieţei de taximetrie şi transport personal din Bucureşti, cea mai dinamică la nivel naţional. Problema mai veche a taxiurilor „de Ilfov” (cu licenţă în localităţile limitrofe) care fac taximetrie ilegal în Capitală pare că a coborât pe lista priorităţilor.

COTAR consideră că aplicaţiile fac concurenţă neloială deoarece se substituie activităţii de dispecerat, care necesită investiţii mai mari şi are de asemenea costuri de operare mai ridicate.

De asemenea, transportatorii susţin că serviciile de tipul Uber şi BlaBlaCar (care facilitează transportul între localităţi) constituie „piraterie”, deoarece practică transport fără autorizaţie şi fără să respecte exigenţele legislaţiei privind transportul de persoane şi legii taximetriei, iar conducătorii auto colaboratori nu au atestat de şoferi profesionişti. O altă reclamaţie a taximetriştilor este că serviciile online care facilitează transportul de persoane nu ar fi corect fiscalizate.

COTAR cere Guvernului să impună, prin Ordonanţă de Urgenţă, serviciilor de tipul Uber şi BlaBlaCar să funcţioneze doar cu autorizaţie şi să se alinieze exigenţelor legislaţiei privind transportul de persoane, care în Bucureşti presupune inclusiv cheltuieli precum licenţa de taximetrie.

Compania americană Uber, principala ţintă a protestelor, s-a apărat în repetate rânduri argumentând că activitatea de ride sharing nu poate fi echivalată taximetriei, deoarece transpotul nu reprezintă activitatea de bază pentru şoferii parteneri, care optează să-şi împartă maşinile cu alte persoane în timpul liber, contra cost, pentru a-şi suplimenta veniturile. De asemenea, compania a precizat de mai multe ori că toate tranzacţiile sunt la vedere, din moment ce clienţii nu pot face plata decât online, cu cardul bancar, astfel că acuzaţia de evaziune fiscală nu se susţine.

Uber a ajuns la peste 250.000 de clienţi în România după doi ani de activitate, marea majoritate în Bucureşti. Compania mai este prezentă în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Traficul pe Şoseaua Kiseleff este restricţionat

Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Sursa foto News.ro

Potrivit Poliţiei Române, începând cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restricţionat şi pe Strada Paris şi pebreteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

”Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu”, spun poliţiştii, care precizează că restricţiile se vor aplica până la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf – strada Constantin Prezan – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bulevardul Mărăşti – bulevardul Ion Mihalache.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...