Taxonomia UE: Comisia Europeană adoptă măsuri suplimentare pentru a direcţiona banii către activităţi durabile

Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de măsuri menite să contribuie la îmbunătăţirea fluxului de investiţii către activităţi durabile în întreaga Uniune Europeană, informează Executivul comunitar într-un comunicat de presă.
AGERPRES - mie, 21 apr. 2021, 15:50
Taxonomia UE: Comisia Europeană adoptă măsuri suplimentare pentru a direcţiona banii către activităţi durabile

Întrucât vor permite investitorilor să îşi reorienteze investiţiile către tehnologii şi întreprinderi mai durabile, măsurile vor ajuta Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, UE va deveni un lider la nivel mondial în domeniul stabilirii standardelor în materie de finanţare durabilă.

Printre măsurile adoptate se află „Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei”, ce vizează sprijinirea investiţiilor durabile, oferind mai multă claritate în legătură cu activităţile economice care contribuie cel mai mult la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE. Colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic pe marginea textului. Actul delegat va fi adoptat în mod oficial la finalul lunii mai, de îndată ce vor fi disponibile traducerile în toate limbile oficiale ale UE.

De asemenea, a fost adoptată o propunere de Directivă privind raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea. Această propunere de directivă vizează să îmbunătăţească fluxul de informaţii între întreprinderi. Această propunere va asigura o mai mare coerenţă în ceea ce priveşte raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea, astfel încât firmele din domeniul financiar, investitorii şi publicul larg vor putea utiliza informaţii comparabile şi fiabile în materie de durabilitate.

În plus, au fost adoptate şase acte delegate de modificare privind obligaţiile fiduciare, consultanţa în materie de investiţii şi de asigurări, care vor asigura faptul că firmele din domeniul financiar, cum ar fi consultanţii, administratorii de active sau companiile de asigurări, vor include preocupările legate de durabilitate în cadrul procedurilor lor şi al consultanţei în materie de investiţii pe care o oferă clienţilor lor.

Pactul verde european reprezintă strategia de creştere a Europei prin care se urmăreşte îmbunătăţirea bunăstării şi a sănătăţii cetăţenilor, obţinerea neutralităţii climatice pentru Europa până în 2050 şi protejarea şi conservarea capitalului natural şi a biodiversităţii la nivelul UE.

În cadrul acestui demers, întreprinderile au nevoie de un cadru cuprinzător în materie de durabilitate pentru a-şi modifica modelele de afaceri în consecinţă. Pentru a asigura tranziţia financiară şi pentru a preveni dezinformarea ecologică, toate elementele din pachetul adoptat miercuri vor spori gradul de fiabilitate şi comparabilitate al informaţiilor în materie de durabilitate. Acest pachet va face din sectorul financiar european punctul central al unui proces de redresare economică durabilă şi favorabilă incluziunii în urma pandemiei de COVID-19 şi al dezvoltării economice durabile a Europei pe termen mai lung.

Taxonomia UE este un instrument robust, întemeiat pe date ştiinţifice, care oferă transparenţă întreprinderilor şi investitorilor. Aceasta defineşte un limbaj comun pe care investitorii îl vor putea folosi atunci când investesc în proiecte şi activităţi economice care au un impact pozitiv semnificativ asupra climei şi a mediului. În egală măsură, va introduce şi obligaţii de publicare de informaţii pentru întreprinderi şi participanţii la pieţele financiare.

Actul prezintă primul set de criterii tehnice de examinare care ar urma să fie folosite pentru definirea activităţilor care contribuie în mod substanţial la două dintre obiectivele de mediu prevăzute în Regulamentul privind taxonomia: adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea schimbărilor climatice. Aceste criterii se bazează pe recomandările ştiinţifice făcute de grupul de experţi tehnici (TEG) dedicat finanţării durabile. Ele sunt rezultatul unui feedback amplu primit din partea părţilor interesate, precum şi al discuţiilor cu Parlamentul European şi cu Consiliul. Acest act delegat ar acoperi activităţile economice a circa 40% dintre companiile cotate la bursă, în sectoarele de activitate care generează aproape 80% din emisiile directe de gaze cu efect de seră din Europa. Printre aceste sectoare se numără energia, silvicultura, industria manufacturieră, transportul şi construcţiile.

Actul delegat privind taxonomia UE este un document care va continua să evolueze în timp şi care va reflecta evoluţiile şi progresele tehnologice. Criteriile vor fi revizuite periodic. În acest fel se va garanta faptul că în timp vor putea fi incluse în domeniul de aplicare noi sectoare şi activităţi, inclusiv activităţi de tranziţie şi alte activităţi de facilitare.

Propunerea adoptată miercuri revizuieşte şi consolidează normele existente introduse de Directiva privind prezentarea de informaţii nefinanciare. Scopul său este de a crea un set de norme care, în timp, să situeze raportarea cu privire la durabilitate pe picior de egalitate cu raportarea financiară. Propunerea de directivă va extinde cerinţele UE în materie de raportare cu privire la durabilitate la toate întreprinderile mari şi la toate societăţile cotate la bursă. Astfel, aproape 50.000 de întreprinderi din UE vor fi obligate să respecte standardele detaliate ale UE în materie de raportare de informaţii privind durabilitatea, ceea ce reprezintă o creştere faţă de cele 11.000 de întreprinderi supuse actualelor cerinţe. Comisia propune elaborarea de standarde pentru companiile de mari dimensiuni şi de standarde separate, proporţionale pentru IMM-uri, pe care IMM-urile necotate la bursă să le poată folosi dacă doresc.

În general, propunerea urmăreşte să se asigure că informaţiile raportate de către întreprinderi privind durabilitatea de care au nevoie investitorii şi alte părţi interesate sunt fiabile şi comparabile. Această propunere va asigura un flux coerent de informaţii în întregul sistem financiar. Întreprinderile vor trebui să informeze cu privire modul în care activităţile lor economice sunt afectate de aspecte care ţin de durabilitate, cum ar fi schimbările climatice şi impactul pe care aceste activităţi ale lor le au asupra oamenilor şi a mediului.

Propunerea va simplifica şi procesul de raportare pentru întreprinderi. La ora actuală, multe întreprinderi sunt supuse presiunii de a utiliza o multitudine de standarde şi cadre diferite de raportare cu privire la durabilitate. Standardele UE de raportare privind durabilitatea incluse în propunere ar trebui să fie un „ghişeu unic”, care să ofere întreprinderilor o soluţie unică menită să răspundă nevoilor de informare ale investitorilor şi ale altor părţi interesate.

Cele şase acte de modificare propuse miercuri încurajează sistemul financiar să sprijine atât întreprinderile aflate pe calea durabilităţii, cât şi pe cele care sunt deja durabile. În egală măsură, aceste acte de modificare vor consolida lupta UE împotriva dezinformării ecologice.

â În privinţa consultanţei în materie de investiţii şi asigurări: în momentul în care evaluează eligibilitatea unui client pentru o investiţie, consultanţii trebuie să discute şi preferinţele clientului în materie de durabilitate. Referitor la obligaţiile fiduciare: actele de modificare prezentate miercuri aduc lămuriri cu privire la obligaţiile unei firme din domeniul financiar în momentul în care îşi evaluează riscurile legate de durabilitate, de exemplu impactul pe care îl produc inundaţiile asupra valorii investiţiilor sale.
Referitor la supravegherea şi guvernanţa produselor de investiţii şi de asigurare: creatorii de produse financiare şi consultanţii financiari vor fi nevoiţi să ţină cont de factorii de durabilitate atunci când concep produse financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...