TBI Bank vrea credite de 60-70 milioane euro şi depozite de 30-40 milioane euro în acest an

Economica.net
03 04. 2013
download_63685400

„Ne propunem pentru acest an depozite de 30-40 milioane de euro şi credite noi de 60-70 milioane euro pentru retail şi IMM-uri. Ca structură, retailul credem că va fi majoritar, cu o pondere de 60%, restul revenind IMM-urilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul executiv al TBI Bank Florentina Mircea.

Totodată, cota de piaţă vizată este de 1,5%-2% într-o perioadă de trei ani.

Banca mizează în special pe clienţii existenţi ai firmei de leasing şi ai celei de credite de consum, având un portofoliu de circa 19.000 de companii mici care au beneficiat de finanţări în leasing şi peste 300.000 de persoane fizice care au avut credite de consum sau carduri de credit.

Instituţia de credit, care a devenit operaţională la 22 martie ca sucursală a băncii din Bulgaria a grupului TBIF Financial Services înregistrat în Olanda, va fi condusă de doi directori executivi, Florentina Mircea şi Traian Baicu, care administrează TBI Leasing, respectiv TBI Credit.

Mircea a menţionat că banca a înregistrat deja un depozit de 100.000 de euro în cele câteva zile de la deschidere, constituit de o firmă din domeniul imobiliar, vechi client al companiei de leasing. Totodată, au apărut şi primele depozite ale persoanelor fizice, care au depus sume de circa 1.000-2.000 de euro.

Instituţia oferă în această perioadă bonificaţii de 7,5% pe an la economiile în lei şi 5,5% la cele în euro, pentru depozitele pe un an constituite de persoanele fizice, şi de 7,25% – lei şi 5% – euro pentru economiile firmelor plasate pe o perioadă de un an. Ulterior acestei promoţii, banca va avea dobânzi „în limitele pieţei”.

Depozitele sunt garantate de Fondul de Asigurări al Depozitelor din Bulgaria, în limita a 100.000 de euro stabilită la nivel european, iar în caz de necesitate banii sunt înapoiaţi deponenţilor numai în moneda naţională a Bulgariei, leva, inclusiv pentru cei care au constituit depozite în alte state.

TBI Bank se aşteaptă şi la economii mai mari de 100.000 de euro/client.

„Sarcina noastră este să dăm pieţei un semnal de încredere, nu este o sarcină uşoară, dar nu cred că nu vom reuşi acest lucru. Oricât s-ar face paralele între ce se întâmplă în Cipru şi ce se întâmplă în România, nu putem compara, sunt două pieţe foarte diferite”, a precizat Mircea.

Pe partea de creditare, banca a primit deja câteva cereri de finanţare pe care le analizează.

Instituţia se va concentra pe împrumuturi pentru firme şi credite de consum, de nevoi personale, precum şi carduri de credit pentru persoanele fizice, continuând activitatea TBI Credit. Deocamdată, nu va cuprinde în portofoliu şi credite imobiliare, însă le are în vedere pe viitor.

„Ca domenii de activitate ale IMM-urilor cu care am lucrat, am avut experienţe fericite în perioada 2008-2012 cu sectorul medical, agricultura, transporturile de persoane şi mărfuri, sectorul de energie regenerabilă, cu HoReCa şi turismul. Vom credita firme din diverse domenii în funcţie de modul cum va evolua economia. (…) Vom construi nişte produse speciale pentru agricultură, cum este creditul cu rate sezoniere, mai încercăm să construim un produs special pentru sectorul medical”, a arătat directorul executiv al băncii.

Directorul bãncii apreciază că IMM-urile vor accesa împrumuturi în lei în proporţie de 70-80%.

Finanţările necesare pentru asigurarea creditării vor veni de la banca-mamă din Bulgaria, care a acordat deja sucursalei româneşti un capital de lucru de 20 de milioane de euro.

Un alt obiectiv al băncii pentru acest an este să ajungă la active de 100 milioane de euro, care includ şi o preluare de portofolii de la firma de leasing şi cea de credite de consum.

„Dorim să centralizăm toată partea de activitate în bancă în viitor, vrem ca banca să fie vehiculul principal în România”, a precizat Mircea.

În ceea ce priveşte intrarea pe piaţa bancară românească într-un moment în care sistemul bancar nu şi-a revenit încă după criză, iar creditarea se menţine la un nivel redus, directorul TBI Bank a explicat că idea grupului TBIF de a deschide o bancă a apărut încă din anii 2002-2003.

Iniţial, grupul a dorit să achiziţioneze o bancă existentă pe piaţă, însă în 2004 preţurile de achiziţie erau foarte mari, apoi a debutat criza şi o lungă perioadă nu a fost clar preţul la care se putea cumpăra ceva.

În 2011, grupul a achiziţionat o bancă relativ mică din Bulgaria cu specific corporate, NLB Banka Sofia, aceasta devenind TBI Bank EAD şi sub umbrela căreia a fost deschisă sucursala din România, în baza „paşaportului european”. TBIF a investit 35 milioane euro în banca din Bulgaria.

„Trebuie să recunoaştem că sectorul bancar lăsa loc înainte de criză unor bănci noi, unor bănci orientate spre retail, IMM-uri, loc pe care nu l-a luat nimeni între timp, ba chiar din cota de piaţă a băncilor care au dispărut din peisaj au luat ceilalţi. Deci poate că momentul deschiderii unei bănci nu este atât de nepotrivit, ci poate fi un moment bun. Ea (banca – n.r.) vine într-un mod natural de a închide cercul de servicii pe care le aveam pe piaţă”, a spus Mircea.

Directorul executiv al TBI Bank consideră că tot sistemul financiar-bancar şi-a învăţat lecţia în urma crizei, instituţiile au devenit mult mai prudente, iar piaţa s-a reaşezat din punct de vedere al riscurilor.

Banca a deschis deocamdată trei unităţi în Bucureşti, urmând în luna mai să fie inaugurate două agenţii noi, la Iaşi şi Constanţa.

„Vom continua deschiderea în oraşele mari unde avem un portofoliu semnificativ de clienţi, la Bacău, Timişoara şi Craiova. Anul acesta vom avea cinci agenţii în ţară şi cinci în Bucureşti”, a mai spus Mircea.

Investiţia băncii bulgare în deschiderea sucursalei din România, incluzând reţeaua de unităţi şi infrastructura IT, se ridică la circa trei milioane de euro.

TBI Leasing şi TBI Credit au 17 sucursale în ţară, dintre care unele se vor transforma în unităţi bancare începând de anul viitor.

Pentru deschidere, banca a recrutat intern peste 25 de persoane în funcţii de middle management şi ofiţeri, urmând ca personalul să ajungă la 200-250 de angajaţi până la finele anului odată cu extinderea reţelei.

TBI Leasing şi TBI Credit sunt controlate în proporţie de 99,99% de TBIF Financial Services Group, companie înregistrată în Olanda în 2001 şi deţinută de grupul israelian Kardan.

TBI Leasing a finanţat anul trecut bunuri în valoare de 28 milioane de euro, în creştere cu 27% faţă de 2011, semnând 827 de contracte noi. La rândul său, TBI Credit a acordat finanţări noi de 24 milioane de euro pentru 30.000 de contracte, faţă de 22 milioane de euro în 2011.