Startup-urile care doresc să se alăture acestei cauze se pot înscrie aici, menționând în cel fel serviciul/produsul oferit poate fi folosit de autorități sau mediul privat pentru a ameliora efectele acestei crize. Lista celor înscriși va fi înaintată și autorităților și poate fi consultată public de orice organizație care caută soluții bazate pe tehnologie pentru depășirea acestei perioade critice.
“Prin această inițiativă dorim să sprijinim, pe de o parte, profesioniștii din prima linie de luptă împotriva acestei pandemii, contribuind cu sugestii de soluții tehnologice care să le facă munca mai ușoară și de care să beneficieze implicit cei afectați de aceasta. La fel de important este să susținem business-urile mici pentru a nu ajunge în situația de a-și contracta masiv activitatea, căutând soluții digitale pe care să le implementeze rapid pentru a-și asigura continuitatea operațiunilor. Startup-urile au marele avantaj de a-și putea remodela rapid soluțiile pentru a fi preluate și implementate de segmente conexe celor pe care le-au targetat inițial. Flexibilitatea de care dau dovadă în acest context are de-a face cu simțul responsabilității și cu valoarea reală oferită ecosistemului ai căror membri activi sunt”, a declarat Cristian Dascălu, partener GapMinder VC și co-fondator Techcelerator.
Primul startup inclus pe listă, care și-a oferit serviciile pro bono, este XVision. Alumnul Techcelerator, care utilizează algoritmi AI pentru a analiza radiografiile pulmonare, ar putea accelera procesele de diagnostic, deoarece asistă cu succes medicii radiologi. Printre patologiile identificate de XVision sunt cele direct legate de pneumonie care este, de asemenea, cauzată de coronavirus.
Pe listă se află și alte startup-uri care au interacționat în trecut cu programele și echipa Techcelerator, cum ar fi Medicai, Ialoc, Frisbo, MediJobs, VoxiKids, Telios și CityHealth by Life is Hard.
Medicai este o platformă de imagistică medicală gândită pentru pacienții cronici și doctorii lor. Ea oferă functionalități de colaborare online pentru echipele multidisciplinare și implicit oferă posibilitatea clinicilor de a muta o mare parte din activități în mediul digital. Procese precum triajul, prioritizarea pacienților, trimiterile la alte clinici/specialități sau monitorizarea se pot face direct în platformă și mai eficient. În această perioadă este chiar recomandat ca pacienții cu afecțiuni cronice să intre în contact cu cât mai puține persoane, ei fiind cei mai vulnerabili.
Ialoc, o soluție de gestionare a rezervărilor, a lansat Gift Card special pentru a sprijini IMM-urile, cum ar fi restaurantele și cafenelele, prin încurajarea clienților obișnuiți să cumpere vouchere și să le folosească după ce aceste spații vor fi deschise din nou. Astfel, acestea asigură o anumită continuitate pentru întreprinderile mici care nu produc bunuri digitale și care depind de prezența clientului în restaurantele sau cafenelele respective.
Frisbo, o platformă inteligentă de e-fulfillment, în colaborare cu partenerii săi de comerț electronic, lansează un proiect de digitalizare a celor mai afectate zone din economia românească, începând cu magazinele fizice, care trebuie să se adapteze rapid la vânzarea online pentru a-și asigura supraviețuirea odată cu reducerea sau anularea vânzărilor offline.
MediJobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală online din România, a lansat un hotline pentru înscrierea mai rapidă a personalului specializat în sistem.
În ceea ce privește suportul specializat online, VoxiKids conectează terapeuții de vorbire și copiii printr-o aplicație care oferă exerciții speciale pentru a îmbunătăți ascultarea și pronunția.
Telios, o platformă de tele-medicină, oferă consiliere medicală online cu ajutorul medicilor specializați.
Compania Life is Hard din Cluj-Napoca, specializată în dezvoltare de soluţii software, le oferă gratuit administrațiilor locale din toată ţara aplicaţia CityHealth, care permite comunicarea şi relaţionarea la distanţă pentru rezolvarea problemelor pe care le pot avea cetăţenii României pe durata pandemiei COVID-19. Aplicaţia poate ajuta cetăţenii să fie conectati online cu administraţia locală şi să transmită problemele pe care aceștia le întâmpină fără a fi necesară deplasarea sau apelarea telefonică.
“Suntem alături de startup-urile alumni Techcelerator și vom continua să adresăm noi companii prin mentorii, procesele și metodologiile noastre de accelerare a afacerilor locale. În acest fel, vom continua să susținem antreprenorii și startup-urile să se adapteze momentului și să ofere valoare adăugată și cursivitate activităților de zi cu zi”, a adăugat Cristian Dascălu.
Techcelerator este un program de accelerare care se adresează startup-urilor românești de tehnologie. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este primul accelerator din România care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de (pre)accelerare.
Datorită parteneriatului strategic cu GapMinder Venture Partners sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: FinTech, PropTech, software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, AgTech, și altele.