Teheranul aşteaptă negocieri „foarte dificile” la Geneva în dosarul nuclear

Economica.net
07 11. 2013
1034984741_18175100

„După şedinţa de deschidere, colegii mei şi delegaţii statelor (din cadrul Grupului) 5+1 vor începe negocieri foarte dificile, deoarece am intrat în faza detaliilor, care este întotdeauna dificilă şi precisă”, scrie Zarif într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte de începerea negocierilor prevăzute joi şi vineri la Geneva.

El precizează că va lua un mic dejun de lucru împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care asigură contactul cu Teheranul în numele Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania).

Zarif urmează să se întâlnească joi, la Geneva, cu Lakhdar Brahimi, emisarul internaţional pentru Siria, după care va efectua o vizită „de câteva ore” la Roma, unde se va întâlni cu ministrul italian de Externe Emma Bonino.

Iranul şi marile puteri se reunesc la Geneva pentru a negocia un acord privind programul nuclear controversat al Teheranului, americanii exprimându-şi speranţa că iranienii vor face „un prim pas” către o soluţie.

Occidentalii şi Israelul sunt hotărâţi să oprească programul nuclear iranian de îmbogăţire a uraniului, suspectat că vizează să fabrice o armă atomică, lucru pe care Teheranul îl neagă şi revendică dreptul la energie nucleară civilă.

„Cred că este posibil să obţinem acest acord săptămâna aceasta, dar pot să vobesc doar din punctul nostru de vedere”, a declarat marţi pentru postul de televiziune France 24 Zarif, care supervizează echipa de negociatori. „Dacă nu ajungem la un acord, nu va fi un dezastru”, a adăugat el.

De partea occidentală, tonul este mai rezervat. „Negocierile (în dosarul) nuclear sunt complexe şi intră într-o fază serioasă”, a declarat pentru AFP Michael Mann, un purtător de cuvânt al lui Lady Ashton, care prezidează lucrările.

La rândul său, adjunctul ministrului iranian de Externe Abbas Araghchi, care conduce echipa de negociatori, a apreciat că această nouă rundă de negocieri este „un test pentru evaluarea voinţei politice a ţărilor (din cadrul grupului) 5+1 de a avansa spre o soluţie” care să permită să se pună capăt crizei nucleare.