„Trump trebuie să arate că nu urmează politicile eronate din trecut”, a declarat vicepreşedintele iranian însărcinat cu afaceri strategice, Mohammad Javad Zarif.
Zarif, fost ministru al Afacerilor Externe, a fost arhitectul de partea iraniană al acordului asupra programului nuclear, încheiat în 2015 între Teheran şi comunitatea internaţională, printre care SUA.
Însă, pactul a fost torpilat trei ani mai târziu, când Donald Trump, pe atunci preşedinte al SUA, şi-a retras ţara din acest acord şi a reimpus sancţiuni aspre în cadrul unei politici de „presiune maximală” împotriva Iranului.
„În calitate de om calculat, el ar trebui să vadă care au fost avantajele şi dezavantajele acestei politici şi dacă el doreşte să continue sau să schimbe această politică nefastă”, a declarat Zarif, ca aluzie la cariera lui Trump de om de afaceri.
Primul mandat al lui Donald Trump a fost de asemenea marcat de decizia sa din ianuarie 2020 de a ordona doborârea în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei de influenţă regională a Iranului.
Joi, Teheranul a exprimat speranţa, prin intermediul purtătorului de cuvânt al diplomaţiei sale Esmail Bagai, că apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă va permite „să fie revăzute erorile din trecut”.
Ghidul Suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt asupra tuturor deciziilor strategice, nu a evocat alegerile prezidenţiale americane într-un discurs al său de joi.
Trump a dat asigurări marţi că el nu caută să dăuneze Iranului, ci doreşte dimpotrivă ca iranienii să aibă „o ţară foarte prosperă”.
Victoria lui Donald Trump survine într-un moment delicat pentru Iran, prins între războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamasul palestinian şi extinderea conflictului în Libanul vecin împotriva Hezbollah.
Aceste două mişcări sunt susţinute financiar şi militar de Teheran în lupta lui împotriva statului Israel, pe care Iranul nu îl recunoaşte.