Tehnologiile uimitoare ale viitorului
Marile corporaţii din industria tehnologică au deja în lucru echipamente uimitoare care vor fi lansate pe piaţă în zeci de ani. CNN a trecut în revistă cîteva dintre cele mai importante descoperiri care ne vor face viaţa mult mai uşoară.
Casa viitorului de la Microsoft
Microsoft a construit la sediul lor central o casa a viitorului, dotată cu cele mai fanteziste tehnologii. În curând, toate echipamentele ar putea fi gasite în magazine, la preturi acceptabile. Potrivit CNN, în casa viitorului „traieste” un fel de majordom vocal, denumit Grace. Aceasta îsi întâmpină stapânul cu vesti despre tot ce s-a întâmplat în lipsa lui – fie că este vorba de rezultatele şcolare ale copiilor, despre minutele rămase până la încărcarea bateriei scooterului electric sau despre numărul de mesaje de pe robotul telefonic. De altfel, în casa viitorului, totul este conectat la o bază de servicii bazate pe conexiunea la internet (cloud), astfel că imobilul „va putea învăţa” toate obiceiurile locatarilor săi. Totul funcţionează pe baza a sute de senzori minusculi amplasaţi în toată casa care înregistrează orice se întîmplă. Spre exemplu, pe baza alimentelor aflate în frigider, casa sugerează o serie de reţete pe care le poţi găti şi pe care Grace le poate citi în timp ce găteşti.
Casa Microsoft există încă din 1994 dar este updatată la fiecare doi ani. Momentan, Microsoft nu are în plan producerea la scară largă a tehnologiei din casă, dar nu exclude posibilitatea de a o produce în următorii ani.
SMS-uri imprimate pe piele
În 2009, Research in Motion, producătorul BlackBerry căuta soluţia la o problemă tot mai neplăcută-faptul că telefoanele mobile au devenit pentru tot mai mulţi utilizatori deranjante. În acest sens, au contactat-o pe şefa Vitamins design, Clara Gaggero. După un an de cercetări, aceasta a găsit răspunsul- mesajele text SkinDisplay. Este vorba de o tehnologie care transformă mesajul scris în litere în relief care apar pe spatele telefonului mobil (arată precum cărţile în Braille). Utilizatorul poate în acest fel să cunoască numele celui care l-a apelat, motivul apelului şi unu până la 3 puncte care indică urgenţa, fără a mai deschide telefonul. Prin simpla atingere cu degetul a literelor în relief, mesajul este imprimat pe pielea utilizatorului, care poate afla cine îl caută fără a scoate telefonul din buzunar şi fără ca cineva să afle că a fost apelat.”Atunci când eşti într-o întâlnire şi îţi sună telefonul, devii imediat stresat pentru că nu poţi răspunde. Vrem ca telefoanele să fie discrete” , explică Gaggero, potrivit căreia, RIM a patentat invenţia în 2010.
Cardul de memorie cu 12 atomi
IBM a anunţat în ianuarie că poate stoca un bit de informaţii în numai 12 atomi încărcaţi magneit. La ora actuală, un singur bit necesită aproximativ 1 milion de atomi. La ora actuală însă, procedeul poate fi realizat doar în laborator, cu ajutorul unor microscoape speciale şi la temperatura de 0 grade. Gigantul IT crede însă că, în viitor va fi posibil să îşi stochezi toată colecţia de muzică într-un iPod Shuffle.
Telefoane care se transformă în laptopuri
Intel lucrează la un device care îşi poate schimba mărimea şi forma funcţie de necesităţile posesorului. Compania crede că în următorii ani utilizatorii de telefoane mobile îşi vor putea transforma mobilele în laptopuri, prin simpla apăsare a unui buton. Transformarea s-ar putea realiza cu ajutorul a milioane de roboţi minusculi (denumiţi de Intel catoms) care „lucrează” împreună pentrua schima forma device-ului. Roboţeii, care ar trebui să aibă ca dimensiune a zecea parte dintr-un milimetru, ar fi încărcaţi cu suficientă energie pentru a putea fi programaţi astfel încît să se mişte şi să apară în diverse forme. La ora actuală, roboţelul creat de Intel în acest scop are 1 milimetru.
Avionul supersonic cu combustibil făcut din alge
EADS lucrează la modelul Zero Emission Hyper Sonic Transport (ZEHST), un avion extrem de rapid care foloseşte pe post de combustibil un carburant bio realizat din algele marine. ZEHST este un descendent al supersonicului Concorde, cu menţiunea că va fi mult mai rapid şi ecologic. Modelul, prezentat la Paris Air Show în iunie 2011, va avea trei tipuri de motoare ceea ce îi va permite să atingă viteze de 5.000 de kilometri la oră. Astfel, un drum Paris-Tokyo va dura aproximativ 2,5 ore, şi nu 11 cât ar dura cu un avion obişnuit.