‘În perioada 2004 – 2014, ne-am confruntat cu diverse probleme legate în special de actele de proprietate asupra terenului. S-au vândut microhidrocentrale care nu aveau terenurile cu certificat şi întabulate şi a trebuit să stabilim chirii între Hidroelectrica şi proprietari până când am reuşit să rezolvăm situaţia terenurilor, după care s-au vândut aceste terenuri. Pentru că anul trecut au fost câteva probleme legate de terenuri, am decis ca, începând cu 2014, să organizăm licitaţii doar pentru microhidrocentralele cu situaţia terenurilor clară, certificate de proprietate şi terenuri întabulate’, a afirmat reprezentantul companiei.
Mihai Teleanu a precizat că, în intervalul 2004 – 2014, s-au organizat nouă licitaţii pentru vânzarea de microhidrocentrale, pe 27 de pachete.
‘Am vândut scheme de la o centrală până la 10 centrale. S-au vândut 103 microhidrocentrale, cu o putere instalată de 82 MW şi energia de proiecte de 236 GWh pe an. Preţurile de pornire ale activelor au fost în majoritatea cazurilor depăşite. În primii ani, preţul pe MW instalat ca vânzare a fost mai mic, iar când a apărut suportul certificatelor mai consistent a crescut şi preţul de vânzare’, a subliniat el.
Până în urmă cu doi ani, încheierea contractului de vânzare/cumpărare era condiţionată de păstrarea obiectului de activitate, respectiv producerea de energie electrică timp de 10 ani de la cumpărare. De asemenea, investitorul era obligat ca în primii cinci ani să realizeze un miniplan de reabilitare/modernizare, să preia personalul aferent activelor şi să respecte drepturile şi obligaţiile care decurgeau din contractul colectiv de muncă.
‘În ultimii doi ani, am renunţat la programele de investiţii obligatorii pentru că există un interes al investitorilor de a reabilita. Însă, obligaţia de preluare a personalului a rămas’, a explicat Teleanu.
Metoda folosită pentru vânzarea microhidrocentralelor (MHC) este licitaţia deschisă cu strigare tip ‘english auction’, unde preţul ‘se duce numai în sus’.
În ceea ce priveşte potenţialul microhidro, reprezentantul Hidroelectrica a spus că aceasta are 163 de microhidrocentrale, din care 140 au capacitatea sub 4 MW, iar 23 între 4 şi 10 MW.