Telecomul va fi campionul investiţiilor în IT în 2017, care vor ajunge la peste 62 de miliarde de dolari în CEE – IDC
Până în 2020, investiţiile anuale în IT din regiune – România, Cehia, Ungaria, Polonia şi Rusia – vor ajunge la 70,58 miliarde de dolari, estimează compania de cercetare de piaţă.
În sectorul public, creşterea va fi generată în principal de proiecte de transformare digitală, precum e-guvernarea şi soluţiile smart city. Băncile şi companiile de servicii financiare se vor înhăma la proiecte mari de IT, pentru a-şi adapta modelele de afaceri la noile tehnologii digitale, anticipează IDC.
Sectorul telecomunicaţiilor va investi cel mai mult în tehnologie în aecst an, cu cheltuieli estimate la 8,67 miliarde de dolari în regiune, urmat de industria financiară, cu 7,12 miliarde de dolari, producţie, cu 6,78 miliarde de dolari, şi sectorul public, guvernele din Europa Centrală şi de Est urmând să aloce 5,55 miliarde de dolari pentru digitalizare.
IDC anticipează că retailul va creşte cel mai mult până în 2020, cu o rată medie anuală de creştere de 5,4%.
Cei mai mulţi bani se vor duce pe hardware, care va reprezenta aproximativ 60% din piaţă în 2017, cheltuieli generate în principal de rata rapidă de adopţie a tehnologiilor mobile de către consumatori. Cheltuielile pentru infrastructura hardware industrială vor fi importante la nivelul companiilor telecom, anticipează IDC.
În zona serviciilor IT, cele mai mari bugete se vor regăsi, în următorii patru ani, din partea sectorului financiar. Industria producătoare va investi, pe de altă parte, în principal în hardware şi software pentru automatizări. IDC estimează o creştere puternică a investiţiilor în IT şi la nivelul sectorului de sănătate.
Peste 60% din investiţiile în IT vor fi realizate în acest an de companii mari, cu peste 500 de angajaţi, în timp ce întreprinderile medii, cu 100-499 de angajaţi, vor genera aproximativ 20% din piaţă. Companiile mici vor fi responsabile anul acesta pentru doar 14% din cheltuielile pe hardware, software şi servicii IT, însă vor înregistra cea mai puternică creştere până în 2020, de 18,6% în medie pe an.