Sunt în medie cu 50% mai ieftine decât telefoanele mobile noi, dar sunt în stare perfectă de funcționare și vin la pachet cu o garanție de 12 luni. Telefoanele recondiționate devin treptat o alternativă pentru consumatorii tineri, educați, din mediu urban care își doresc un smartphone de brand, economisind în acelați timp bani. Din datele companiei Recommerce, start-up specializat în recondiționarea și comercializarea de smartphone-uri second hand, piața locală a smartphone-urilor recondiționate este estimată la 1% din piața telefoanelor noi. Există însă perspective importante de creștere.“În Europa de Vest, piața de smartphone-uri recondiționate este în plină expansiune. În Franța și Germania, deja 15% din toate smartphone-urile vândute în prezent sunt smartphone-uri recondiționate, iar rata anuală de creștere este de 10%. În România, în schimb, mai puțin de 1% din smartphone-urile vândute sunt smartphone-uri recondiționate – prin urmare potențialul nostru de creștere este uriaș”, a declarat pentru Economica Grégoire Vigroux, antreprenorul francez care a vândut startup-ul meu românesc Fenix, specializat în recondiționarea smartphone-urilor, către Recommerce Group, la 14 luni după lansare.
Potrivit acestuia, sectorul public românesc ar putea deveni și el un mare segment de piață, așa cum se va întâmpla în Franța, în perioada următoare, datorită schimbărilor legislative.
O nouă lege obligă administrația franceză să cumpere smartphone-uri și PC-uri achiziționate recondiționate.
“În curând voi aborda administrația publică română pentru a le prezenta o astfel de oportunitate. Există trei motive principale pentru care administrațiile române își aprovizionează dispozitive recondiționate și nu altele noi. În primul rând, este avantajos pentru bugetul lor, deoarece dispozitivele recondiționate sunt în medie cu 50% mai ieftine decât cele noi. În al doilea rând, este bine pentru mediu. În al treilea rând, este benefic pentru balanța comercială a Europei, deoarece smartphone-urile noi sunt fabricate în Asia, în timp ce dispozitivele recondiționate de noi sunt produse în Europa – prin urmare, creăm locuri de muncă și contribuim la economia europeană”, mai explică antreprenorul.
De unde provin telefoanele recondiționate
Ca și în alte țări, Recommerce recondiționează telefoanele cu o echipă locală de 50 de angajați. Device-urile provin în mare de la furnizori de servicii de comunicare ce colectează dispozitive second-hand prin programele lor de răscumpărare, în toată Europa. În medie, consumatorii primesc înapoi 150 euro atunci când își revând dispozitivul. “Acest lucru este atractiv atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi, care pot câștiga bani din dispozitivele lor second-hand”.
În acește țări, sisteme de răscumpărare telefoane mobile există inclusiv în hipermarketuri. Este cazul Carrefour, spre exemplu, care are parteneriat atât cu Recommerce cât și cu alți furnizori de smartphone-uri recondiționate precum Back Market și ecoATM, pentru a oferi consumatorilor direct în magazine un serviciu de evaluare a telefoanelor mobile și de schimb. Colaborarea presupune amplasarea de chioșcuri de reciclare ușor de utilizat, în interiorul magazinelor, unde clienții își pot evalua vechile smartphone-uri și le pot da la schimb, pe loc, pentru vouchere cadou Carrefour.
Planuri pentru o piață de 2-3% din cea a telefoanelor noi
În momentul de față, Recommerce distribuie telefoane recondiționate în 20 de orașe din România, în lanțurile de hipermarketuri Carrefour, Auchan și Cora. Compania plănuiește însă să vândă mai mult online, prin partenerii din e-tail și retail, precum Carrefour și să fie prezentă în cât mai multe magazine în toată România. Miza este să cucerească 2-3% din piața smartphone-urilor noi, care reprezintă vânzări de 80 000 – 120 000 telefoane anual. Momentan, cel mai vândut brand de telefoane recondiționate este iPhone, astfel că Apple reprezintă peste 80% din vânzările Recommerce din România.
“În România sunt vândute în fiecare an aproape 4 milioane de smartphone-uri. Intenționăm să cucerim 2 până la 3% din piața totală a smartphone-urilor relativ ușor și rapid. Iar pentru asta trebuie să ne asigurăm că dispozitivele noastre recondiționate sunt disponibile consumatorilor prin cât mai mulți e-tailers și retaileri, în toată România.(…) Ceea ce ne lipsește momentan sunt parteneriatele cu marile lanțuri de retail specializate în vânzarea de produse electronice. Unul dintre obiectivele noastre în 2022 este să încheiem astfel de parteneriate”, mai spune Grégoire Vigroux.
Telefoane recondiționate, pentru companii
Acesta apreciază că telefoanele recondiționate se pretează și pentru companiile care vor să achiziționeze device-uri pentru angajații lor. Aceasta mai ales că , din cauza COVID-19, multe companii încearcă în prezent să-și optimizeze cheltuielile. “Am intrat cu succes pe piața smartphone-urilor din România. Acum intenționăm să duplicăm succesul de care am avut parte pe segmentul B2C, în zona B2B. Segmentul B2B vine cu cerinţe mai ridicate printre care se numără abilitatea de a livra rapid cantităţi mari dintr-un anumit model de smartphone, fiindcă unii dintre potenţialii clienţi vor să cumpere 1.000 de telefoane de la 1-2 branduri. De asemenea, trebuie să putem înlocui telefoanele în mai puţin de 24h în cazul în care acestea au o defecţiune, iar smartphone-urile trebuie să aibă un aspect exterior perfect şi să funcţioneze fără nicio problemă”.
Potrivit producătorului HMD Global, 91% dintre companiile europene consideră că prețul este un factor important atunci când achiziționează smartphone-uri pentru angajații lor.
Recommerce Group este pionierul european al recondiționării și vânzărilor de smartphone-uri second hand. Compania, care lucrează în parteneriat cu mari retaileri, oferă o gamă largă de smartphone-uri recondiționate premium și este prezent în România încă de la achiziția startup-ului românesc Fenix, companie specializată în recondiționarea smartphone-urilor, co-fondată în aprilie 2020 de antreprenorii Grégoire Vigroux, Adrien Arnoux și Hector Destailleur. Înființată în anul 2009, Recommerce vinde smartphone-uri recondiționate în 20 de țări din Europa. Compania este activă pe segmentele Business-to-Consumer și Business-to-Business și furnizează dispozitive recondiționate pentru consumatori, companii sau instituții.
Recommerce nu este singurul jucător pe această piață. În 2019, doi tineri antreprenori, Alin Luca si George Moroianu, au dezvoltat în România primul marketplace dedicat exclusiv vânzărilor de smartphone-uri second hand. Platforma Flip.ro este o investiție de 120.000 de euro, realizată de fondul de investiții V7 Capital, deținut de Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, co-fondatorii abonamentului la sport și ai rețelei naționale 7card, dar și a GapMinder (prin acceleratorul Techcelerator) și Difrnt Agency.