Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025

Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de hectare de natură în fiecare an, potrivit unui nou studiu realizat de ABN Amro. Această suprafață este echivalentă cu orașul Amsterdam înmulțit de 117 ori sau suprafața Bucureștiului înmulțită de 112 ori.
Lidia Neagu - Dum, 13 oct. 2024, 17:34
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii - ABN Amro. Noi reguli UE din 2025

Analiștii băncii olandeze au ales aceste trei produse pentru a exemplifica modul în care retailerii vor trebui începând de anul viitor să raporteze impactul produselor lor asupra biodiversității, conform noilor reglementări europene. Aceștia susțin că prețurile acestor produse ar trebui să crească, iar fondurile generate să fie folosite pentru a contracara pierderile de biodiversitate din lanțurile de producție.

Această măsură ar crește prețul smartphone-urilor cu 7,1 euro și al adidașilor cu 1,5 euro. Canapelele de două persoane, deși se vând în volume mai mici, au un impact mai mare pe unitate, ceea ce ar însemna o creștere de aproximativ 109 euro pe canapea, conform estimărilor analiștilor.

Adevăratul cost al producției

Producția și vânzarea a 1,17 miliarde de smartphone-uri în 2023 au dus la pierderea a aproximativ 1.942.000 de hectare de natură. Această pierdere include factori precum emisiile de carbon, poluarea aerului și apei, consumul de apă și utilizarea terenurilor, generând un impact economic negativ de 8,31 miliarde de euro doar în 2023.

În fiecare an, producția a 1,2 miliarde de perechi de adidași duce la pierderea a 324.000 de hectare de natură, cu un impact economic de 1,8 miliarde de euro. În cazul canapelelor de două persoane, care însumează 17,2 milioane de unități anual, impactul asupra biodiversității este mult mai mare per unitate decât cel al smartphone-urilor sau adidașilor. Pierderile sunt estimate la 1,87 miliarde de euro pe an.

Biodiversitatea globală a scăzut cu 70% în ultimii 50 de ani, cauzând daune ireparabile în numeroase domenii. Conform ABN Amro, este crucial, din punct de vedere economic, să se reducă aceste pierderi.

Consumatorii sunt îndemnați să cumpere mai puțin, iar comercianții să reducă impactul negativ prin utilizarea materialelor reciclate și a energiei durabile. Extinderea duratei de viață a produselor este, de asemenea, un pas important.

Noile reglementări europene impun tuturor companiilor mari să raporteze impactul asupra biodiversității începând din 2025. Aceasta va necesita noi abilități și colaborare de-a lungul lanțului de producție, mai ales pentru comercianții care cumpără produse direct de la producători și angrosiști.

„Retailerii au posibilitatea să-și analizeze lanțul valoric pentru a evalua modul în care produsele lor afectează biodiversitatea. În urma acestui demers, pot pune în aplicare politici specifice pentru a stimula impactul pozitiv și a atenua riscurile, împreună cu stabilirea unor planuri de tranziție care să cuprindă obiective bazate pe știință”, explică Henk Hofstede, bancher pentru sectorul de retail la ABN AMRO. „Un tablou de bord de date robust este esențial pentru urmărirea progreselor și raportarea rezultatelor, mai ales că părțile interesate se așteaptă din ce în ce mai mult ca întreprinderile să își reducă la minimum amprenta asupra mediului pentru a-și menține licențele operaționale.”

Comercianții vor trebui să-și analizeze lanțul valoric, să cartografieze impactul produselor lor asupra biodiversității și să formuleze politici concrete pentru a reduce riscurile la adresa biodiversității.

Deși va fi un proces complicat, acesta este necesar, potrivit ABN Amro. „În tranziția către o societate mai sustenabilă, pierderea biodiversității este la fel de importantă ca schimbările climatice,” a declarat banca. „Mai mult de jumătate din economia globală depinde direct sau indirect de serviciile ecosistemelor.”

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...