Telefonul de protecţia consumatorilor a ajuns la un ONG

O decizie a preşedintelui ANPC seamănă confuzie în rândul consumatorilor. Autoritatea guvernamentală utilizează o marcă deţinută de un ONG pentru a informa consumatorii.
Mihai Banita - mie, 19 iun. 2013, 21:11
Telefonul de protecţia consumatorilor a ajuns la un ONG

De la începutul anului, printr-un ordin al preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Bogdan Nica, telefonul consumatorului cu apel gratuit 0800 080 999 a fost schimbat cu „TELEFONUL CONSUMATORULUI – INFOCONS – 021.9551, linie telefonică cu tarif normal. Comercianţii sunt obligaţi să afişeze numărul de mai sus în geamul unităţii, pe o plachetă standardizată care poartă marca INFOCONS.

Decizia A.N.P.C., instituţie ce se ocupă cu promovarea transparenţei şi a corectei informări, ar putea nedumeri consumatorii care au de depus o sesizare sau care caută sfaturi.

Acest număr de telefon nu este de mare ajutor celor care sunt abuzaţi de un comerciant. ANPC nu poate fi sesizată la acest număr. La capătul liniei nu o să întâlniţi un operator care să vă îndrume sau să vă răspundă la întrebări specifice, ci un robot care dă sfaturi generale privind protecţia consumatorilor.

Marca INFOCONS este deţinută de „Asociaţia Naţionala Pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons”.

A.N.P.C.P.P.S. este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2003. Sub marca INFOCONS, A.N.P.C.P.P.S. operează şi site-ul infocons.ro.

Asociaţia foloseşte acelaşi elemente grafice de pe placheta obligatorie a A.N.P.C. şi pentru site-ul infocons.ro. Site-ul este o poartă de înscriere în A.N.P.C.P.P.S, şi pentru a putea depune reclamaţii şi a primi sfaturi de la această asociaţie, consumatorii trebuie să fie membri. Şi calitatea de membru se obţine contra unei cotizaţii anuale de 25 până la 200 de lei.

Confuzia de nume dintre cele două organizaţii i-a încurcat recent şi pe cei de la Banca Naţională a României. După ce BNR a organizat o „dezbatere” între reprezentanţii mediului bancar şi avocaţii acestora privind implementarea unor noi articole în legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte, la care consumatorii de servicii financiare nu au fost reprezentaţi, banca centrală a anunţat o conferinţă în care ar fi trebuit reprezentată şi perspectiva consumatorilor. Cei de la BNR au crezut că această conferinţă, ţinută la sala Mitiţă Constantinescu de la BNR, este organizată de A.N.P.C. În schimb, a fost organizată de A.N.P.C.P.P.S. cu sprijinul Volksbank, banca cu cele mai multe litigii cu clienţii, şi nu s-a vorbit deloc despre problema clauzelor abuzive din contractele bancare.

Potrivit unor surse din piaţă, între preşedintele A.N.P.C., Bogdan Nica, şi cel al A.N.P.C.P.P.S, Sorin Mierlea, ar exista o relaţie de prietenie strânsă. Nica a ajuns preşedinte al A.N.P.C. din partea PNL în urmă cu un an, când l-a înlocuit pe Constantin Cerbulescu, şi a fost anterior, pe timpul guvernării PNL, şef al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi secretar general în Ministerul Sănătăţii.

Bancherii au arătat o atitudine binevoitoare faţă de A.N.P.C. în ultima vreme. Aceştia au cerut ca problema clauzelor abuzive să fie tranşată numai la iniţiativa agenţiei de stat, deşi prevederile legii 193/2000 care ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie arată că şi asociaţiile de protecţia consumatorilor ar avea dreptul să depună în instanţă acţiuni care să ducă la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit.

Numele organizaţiei A.N.P.C.P.P.S. A fost implicat într-o controversă în 2010, când 36 de organizaţii neguvernamentale sesizau nereguli în desemnarea acestei asociaţii de guvernul Boc drept reprezentat în Consiliul Economic şi Social European în urma unei confuzii de nume cu o altă asociaţie. Mai mult, aceste ONG acuzau că A.N.P.C.P.P.S. nu este nici măcar înscrisă în Registrul Naţional al Asociaţiilor, Fundaţiilor şi Federaţiilor – aceasta nu figurează nici acum în registrul de pe site-ul Ministerului Justiţiei, deşi cei de la A.N.P.C.P.P.S. ne-au transmis că asociaţia este înregistrată.

I-am întrebat pe cei de la A.N.P.C.:

  • De ce a fost aleasă această denumire pentru noul mijloc de contact şi pentru căsuţa de informare pe care trebuie să o afişeze operatorii economici, din moment ce „INFOCONS” este o marcă înregistrată a unui ONG;
  • Ce legătură există între Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi A.N.P.C.P.P.S. România?
  • În baza cărui raport juridic a primit ANPC dreptul de a utiliza o marcă înregistrată a A.N.P.C.P.P.S. România?
  • Are vreo obligaţie materială ANPC faţă de A.N.P.C.P.P.S. Romania pentru utilizarea mărcii înregistrate a A.N.P.C.P.P.S. Romania?
  • Şi dacă consideră că se poate face o confuzie între organizaţia non-guvernamentală şi ANPC, şi ca unii consumatori să se înşele în privinţa serviciului pe care îl accesează – adică în loc să facă o sesizare la ANPC să ajungă să plătească taxa de înscriere în A.N.P.C.P.P.S. România, din moment ce cele două instituţii folosesc aceleaşi elemente grafice din sigla „InfoCons”?

Cei de la ANPC au răspuns următoarele:

„Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sprijina toate asociatiile de consumatori, fapt prevazut prin Ordonanta de Urgenta nr. 21/1992. Astfel, ANPC deruleaza diverse programe de informare si consiliere a consumatorilor cu sprijinul asociatiilor de consumatori. Cu Federatia Asociatiilor de Consumatori(FAC) din care face parte si ANPCPPSR, ANPC are un parteneriat cu privire la informarea si consilierea consumatorilor cu privire la drepturile acestora in diverse domenii (financiar, bancare, servicii diverse: telefonie, televiziune, internet, produse si servicii alimentare, produse nealimentare etc) prin numarul de telefon cu tarif normal pus la dispozitie de Federatie. Costurile sunt suportate integral de Federatia Asociatiilor de Consumatori. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pune la dispozitia operatorilor economici placheta consumatorilor ce contine numarul de telefon si pagina de internet a ANPC prin care consumatorii care se pot informa in legatura cu drepturile lor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor deruleaza impreuna cu Ministerul Educatiei si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor programul national „Alege! Este dreptul tau!”, program destinat tinerilor consumatori(elevi din clasele I-VIII si IX-XII).

OG 21/ 1992- Principalele drepturi ale asociaţiilor de consumatori

– de a fi sprijinite logistic de către organismele administraţiei publice centrale şi locale, în vederea atingerii obiectivelor lor;
– de a primi sume de la bugetul de stat şi de la bugetele locale, conform legii;
– de a informa autorităţile cu privire la prezenţa a unor produse neconforme sau care pun în pericol viaţa, sănătatea ori securitatea consumatorilor, cu privire la clauzele abuzive în contracte şi practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii”.

Captură de ecran de pe site-ul www.infocons.ro. Un click pe placheta InfoCons 021-9551 te trimite pe site-ul www.protectia-consumatorilor.ro/, deţinut, de asemenea, de A.N.P.P.C.S.

Placheta InfoCons trebuie afişată de către fiecare comerciant din România într-un loc vizibil.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...