Telegondola face legătura între localitatea Lupeni şi staţiunea Straja, fiind realizată de o asociere formată din Termogaz Company Haţeg, Acomin şi Kranz Eurocenter.
„Este o investiţie de 8 milioane de euro din banii constructorului, care nu a primit niciun leu. Dacă în alte părţi s-au dat bani, la Straja pentru telegondolă nu s-a dat niciun leu. Este o mândrie pentru constructor că a reuşit o investiţie aşa de mare şi foarte importantă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, viceprimarul municipiului Lupeni, Cornel Lungan.
Viceprimarul Cornel Lungan a afirmat că pentru telegondolă constructorul nu a primit încă de la Guvern niciun leu, acesta urmând să îşi recupereze banii investiţi în momentul în care vor fi făcute plăţile de către Executiv.
La inaugurare au participat autorităţi locale şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara.
Emil Părău, om de afaceri care în trecut a realizat mai multe investiţii în staţiunea Straja, a afirmat că noua instalaţie pe cablu este foarte importantă.
„Este o investiţie mare şi benefică pentru Straja. Avem şi accesul pe drum, dar avem şi telegondola. Pe turişti nu îi va mai bate vântul când vor urca în Straja, aşa cum se întâmpla când era telescaunul. Mai mult, drumul durează doar 7 minute şi 3 secunde, instalaţia de transport pe cablu având o capacitate de transport de 1.400 persoane pe oră. Asta înseamnă că nu va fi coadă la telegondolă”, a declarat Emil Părău.
Instalaţia de transport pe cablu din Straja a fost construită pe locul vechiului telescaun. Aceasta are 46 de gondole a opt locuri şi o lungime de cinci kilometri.
Lucrările au început în primăvara acestui an şi fac parte din proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil Straja, care are o valoare totală de 152.909.216 lei.
Termenul de finalizare a întreg proiectului din Straja este anul 2013, iar oficialii din Lupeni spun că acest termen va fi respectat. Investiţia din Straja prevede pârtii, telescaune, telegondolă, traseu de mountain bike, structură administrativă pentru bancă şi Salvamont, sală de sport, tunuri de zăpadă.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a aprobat în anul 2010 un proiect de dezvoltare a domeniului schiabil din staţiunea montană Straja, în valoare de 152.909.216 lei, proiect implementat de Primăria Lupeni.
Pentru realizarea acestui proiect a fost organizată o licitaţie, în luna februarie 2011, licitaţie câştigată de un grup de trei firme aflate în asociere, respectiv Termogaz Company Haţeg, Acomin şi Kranz EuroCenter.
Pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Straja, Guvernul a alocat 35.000.000 de lei în anul 2011 şi 1.500.000 de lei anul acesta, banii fiind folosiţi pentru pârtii, pentru lacul de acumulare, tunuri de zăpadă şi începerea lucrărilor la un telescaun din staţiune. Constructorul a realizat şi telegondola, amplasată pe traseul vechiului telescaun, care făcea legătura între oraş şi intrarea în staţiune, pentru a permite accesul pe munte şi cu instalaţia pe cablu, ca alternativă la ruta auto.