La MWC 2015, în cadrul unui eveniment, Deutsche Telekom și partenerii săi au prezentat viteza internetului 5G ce va duce internetul mobil către un alt nivel.
Ce este 5G? Un nou stardard ce va oferii clienților viteze la internetul mobil de 100 de ori în comparație cu internetul mobil actual. Iar operatorii vor putea furniza servicii integrate doar prin intermediul rețelelor mobile de date.
“Lumea devine din ce în ce mai conectată, aproape toate device-urile vor comunica între ele, iar tehnologia 5G va reprezenta suportul ca lucrul acesta să se întâmple. Cu tehnologia 5G vom crea un nou standard pentru comunicații ce va reprezenta un limbaj global comun, pentru că în comunicații nu există granițe”, a declarat Bruno Jacobseuerborn, Chief Technology Officer al Deutsche Telekom și președinte al Next Generation Mobile Networks.
Viteza atinsă pentru primele dispozitive 5G prezentate la Mobile World Congress a fost de 5Gbps în condiții de laborator ceea înseamă o viteză de 34 de ori mai mare în comparație cu tehnologia 4G și de 17 ori mai mare în comparație cu upgrade-ul 4G Plus.
Ce înseamnă asta pentru rețele? Utilizatorii vor avea o viteză reală de conectare de cel puțin 500 de Mbps în comparație cu 30 de Mbps cât oferă în acest moment 4G în condiții de trafic intens pe rețea.
Un modul 5G practic va înlocui toate cablurile pe care acum le folosim pentru a ne lega diversele dispozitive la internet. Televiziune IPTV nu va mai veni prin intermediul unui cablu de internet ci prin intermediul undelor radio. Vei putea viziona conținut UHD 4K fără să mai ai grijă că filmul se va întrerupe. Vei putea donwloada un film HD în doar câteva secunde, iar unul 4K în mai puțin de un minut.
Vorbim în acest moment strict de viteza prezentată la Mobile World Congress de 5Gbps, dar dacă până în 2020 viteza va ajunge de 100 de ori în comparație cu 4G Plus asta ar însemna o conectare la 30 Gbps.
România este una dintre țările cu cele mai bune servicii la internetul mobil 4G din Europa, iar asta nu o spun operatorii, ci clienții care au experimentat și alte rețele din cadrul Ununii Europene, iar la noi interntul mobil chiar funcționează la viteze ridicate.
În acest moment Orange România acoperă cu servicii 4G peste 92% din populația urbană și 63.63% din totalul populației.
Vodafone are acoperire 4G în Bucureşti, Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Brăila, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Târgu Mureş.
Telekom Romania Mobile Communications oferă acoperire 4G pentru 50% din populația din mediul urban și pentru 27% din totalul populației (rural și urban). În București, acoperirea 4G este pentru 98% din suprafață, în timp ce în oraşele turistice Braşov şi Poiana Braşov acoperirea este de 98%, respectiv 100%