„Tendinţa de stabilizare a business-ului a continuat şi în primul trimestru din 2017. Unele dintre principalele segmente de business au înregistrat creşteri fără precedent. De exemplu, din perspectiva volumelor de vânzări de SIM-uri post-paid pe segmentul rezidenţial, primul trimestru al acestui an a fost printre cele mai de succes din istoria grupului de companii Telekom Romania. În plus, pe lângă creșterea previzibilă pentru serviciile convergente, TV şi wholesale, implementarea proiectelor complexe de IT&C, precum și veniturile din arii colaterale business-ului principal, cum ar fi zona imobiliară, au contribuit la rezultatele pozitive din acest trimestru. Suntem încrezători că repoziționarea comercială de la jumătatea lunii aprilie, cu oferte bazate pe internet, va genera, de asemenea, rezultate relevante în perioada următoare”, a declarat într-un comunicat Anastasios Tzoulas, director executiv financiar al grupului de companii Telekom România.
Din grupul Telekom România fac parte companiile Telekom România Communications (fosta Romtelecom), Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România), lanţul de magazine Germanos şi Telemobil (Zapp).
Grupul trece printr-un proces de reorganizare având ca scop final să combine operaţiunile fixe şi mobile într-o singură companie.
Telekom România este controlat de gigantul german de telecomunicaţii Deutsche Telekom, prin OTE Grecia.
Telekom România Communications, fosta Romtelecom, unde statul român deţine, prin Ministerul Comunicaţiilor, o participaţie minoritară consistentă, de 46%, a încheiat primul trimestru din acest an cu venituri şi profit în creştere faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, evoluţie datorată în principal creșterilor pe segmentul serviciilor integrate și wholesale, precum și eficientizării cheltuielilor cu personalul şi altor taxe mai mici. Numărul de clienți ai serviciilor integrate, respectiv TV, urmează de asemenea o tendință pozitivă, precizează compania.
Veniturile Telekom România Communications au crescut în primele trei luni ale anului cu 4,6%, la 143,4 milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) ajustat a urcat cu 4,4%, la 21,4 milioane de euro.
Costurile operaţionale, excluzând deprecierea, amortizarea şi cheltuielile legate de programele de plecări voluntare ale angajaţilor, au crescut cu 6,7% în perioada analizată, ca urmare a costurilor directe cu clienţii mai ridicate, precum cele cu interconectarea, echipamentele mobile şi echipamentele instalate la clienţi.
Costurile indirecte după capitalizare, excluzând cheltuielile legate de programele de plecări voluntare, au fost reduse cu 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Numărul total de abonamente la serviciile companiei a ajuns la 4,77 milioane la finalul lunii martie, în scădere uşoară faţă de 4,83 milioane la 31 martie 2016, în principal ca urmare a evoluţiei negative pe segmentul de telefonie fixă.
Numărul de clienţi ai serviciilor convergente fix-mobil a urcat cu peste 47% în primul trimestru şi a ajuns la 398.242 la finalul lunii martie. Compania are 1,457 milioane de clienţi pe segmentul de servicii de televiziune, în creştere uşoară, cu 0,6%, faţă de 1,449 milioane cu un an în urmă. Baza de clienţi ai serviciilor de internet broadband a scăzut uşor, cu 1,3%, de la 1,195 milioane la 1,179 milioane.
Veniturile din servicii TV au urcat cu 3% de la an la an, în timp ce veniturile generate pe nişa IPTV au avansat cu 20%.
Telefonia fixă a mai pierdut arpoximativ 50.000 de clienţi şi a ajuns la 2,127 milioane de abonaţi la finele lunii martie, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile din serviciile de voce fixă au coborât astfel cu 14%.
Veniturile Telekom România Communications aferente segmentului wholesale au crescut cu 21,5% în primul trimestru, la 29,4 milioane de euro.
Telekom România Mobile Communications, fosta Cosmote România, a avut venituri de 107,8 milioane de euro în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 4,6% faţă de nivelul din perioada corespunzătorare a anului trecut. Veniturile din servicii au coborât cu 7,9%, la 71 milioane de euro. Profitul EBITDA ajustat a coborât cu 14,2%, la 15,7 milioane de euro.
Baza de clienţi a operatorului mobil s-a contractat cu 11,2% şi a ajuns la 5 milioane, din care 32,3% reprezintă utilizatori pe bază de abonament, iar restul pe cartelă preplătită. Segmentul business pe bază de abonament a crescut cu 2,5%, datorită ofertelor dedicate pentru companii şi sinergiilor cu operaţiunile fixe.
Compania raportează 240.000 de abonaţi la serviciile de date mobile, în creştere cu 4,2%, evoluţie care a sprijinit şi volumele de vânzări de cartele SIM post-paid pe segmentul rezidenţial, segment care a avut unul dintre cele mai bune trimestre din istoria grupului Telekom România.
Indicatorul ARPU (venitul mediu pe utilizator) a crescut cu 0,3%, la 4,7 euro.
Alături de operațiunile fixe din România, Telekom Romania Mobile face eforturi pentru a-și îmbunătăți performanța, inclusiv prin extinderea capabilităților 4G, reorientarea eforturilor de vânzare, precum şi prin eficientizarea costurilor.
În 2017, una dintre tendințele digitale pe segmentul mobil va fi reprezentată de serviciile de tip OTT (over the top), precum Telekom TV Web&Mobile, pe fondul creşterii cererii de conţinut video non-linear şi a consumului de pe dispozitive mobile. De altfel, noile oferte comerciale lansate recent de companie pe segmentul de telefonie mobilă, atât pe cartelă precum şi pe abonament, se bazează pe traficul bonus de date mobile destinat streamingului video prin Telekomtv.ro.