UPDATE: Telekom România concediază 700 de angajaţi. Sindicaliştii cer oprirea disponibilizărilor şi demisia conducerii companiei

Telekom Romania anunţă că va concedia 692 de persoane din totalul de 5.831 de angajaţi în prezent la nivelul grupului de companii, după cum urmează: 438 de poziţii din cadrul Telekom Romania Communications S.A., respectiv 254 de poziţii din cadrul Telekom Romania Mobile Communications.
Lidia Neagu - joi, 18 iul. 2019, 09:06
UPDATE: Telekom România concediază 700 de angajaţi. Sindicaliştii cer oprirea disponibilizărilor şi demisia conducerii companiei

Poziţiile care urmează să fie restructurate vor fi decise pe baza obiectivelor de business ale companiei, în linie cu strategia de simplificare şi digitalizare.

În cadrul procesului de restructurare, Telekom Romania spune că va aplica măsurile de protecţie socială, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Evaluarea performanţei va fi utilizată ca criteriu în departajarea angajaţilor care ocupă poziţii similare.

„Reducerea complexităţii proceselor interne identificate şi a portofoliului de produse şi servicii conduce la schimbări în structura echipelor din cadrul organizaţiei, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei. Optimizarea proceselor, automatizarea şi introducerea de roboţi într-o serie de procese interne sunt câteva dintre priorităţile companiei în toate ariile operaţionale, cu progrese semnificative până acum în ariile de IT, Tehnologie, Financiar şi Logistică”, se arată într-un comunicat al Telekom România.

În cadrul procesului de transformare, compania spune că şi-a simplificat portofoliul de servicii şi a lansat o serie de iniţiative care să îmbunătăţească experienţa clienţilor, cu accent pe interacţiunea digitală.

„Telekom Romania îşi propune să continue creșterea vânzărilor prin intermediul canalelor online în următorii trei ani. De asemenea, gradul de adopţie a noii aplicaţii de management al contului, MyAccount Telekom, este în creştere în rândul clienţilor, asigurându-le acestora o gestionare mai uşoară a contului şi a serviciilor utilizate. În viitor, clienţii vor putea să identifice şi să soluţioneze diverse deranjamente online, mai uşor şi mai rapid”, se mai arată în comunicatul citat.

Ce le transmite CEO-ul Telekom România angajaților

Într-un e-mail intern, CEO-ul Telekom România, Miroslav Majoros, explică motivele care dus la disponibilizările celor 692 de persoane.

„In contextul economic global actual, in care singura constanta este schimbarea si transformarea organizationala, si noi, la nivelul companiei, trebuie sa ne adaptam pentru a indeplini asteptarile si nevoile mereu mai mari ale clientilor de la orice companie de tehnologie inovatoare, asa cum este si Telekom.

De doi ani, transformam radical organizatia catre o crestere sustenabila, iar in centrul acestei transformari se afla viziunea de a reduce complexitatea si a redefini modelul operational pentru a sustine pilonii nostri de crestere: digitalizarea si simplificarea”, spune Majoros.

El a adăugat că în cadrul programului de transformare „am facut si vom face schimbari organizationale care sa duca la indeplinirea obiectivelor noastre strategice. Am redus complexitatea proceselor interne si a portofoliului de produse si servicii, care genereaza inclusiv necesitatea anumitor schimbari in structura echipelor noastre”.

În continuare CEO-ul detaliază numărul de posturi care urmează să fie restructurat şi își asigură angajații ca toate formalitatile si procedurile aferente se vor derula cu respectarea stricta a drepturilor angajatilor, urmand sa fie aplicate orice masuri obligatorii de protectie sociala prevazute in legislatie si in contractele colective de munca in vigoare.

„Toti angajatii afectati de masura de disponibilizare vor primi salarii compensatorii in functie de vechimea in grup, in cuantumul prevazut in contractele colective de munca. Colegii afectati de disponibililizare vor fi asistati in gasirea unui nou loc de munca, prin servicii de consiliere si orientare in cariera si recomandari, colaborand cu Agentiile Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca si cu firme de recrutare”.

În încheiere, oficialul le mulțumește angajaților pentru „pentru munca voastra de zi cu zi, pentru toate eforturile pe care le-a depus constant fiecare dintre voi”.

„Am muncit foarte mult pentru a dezvolta si lansa anul acesta pe piata produse inovatoare si pentru a gasi noi cai de distributie strategica a serviciilor catre clienti, iar actiunile din acest an seteaza premisele cresterii companiei in viitor.”

Surse din interiorul Telekom România au declarat pentru ECONOMICA.NET că pe 18 iulie va avea loc o şedinţă a managementului Telekom în care vor fi anunţate planurile companiei germane pe termen scurt, probabil inclusiv cele de vânzare a companiei. 

După cum a explicat una din sursele citate, conform articolului 2, aliniatul 3 din Contractul Colectiv de Muncă, atunci când angajatorul ia decizia diminuării locurilor de muncă este obligat să anunţe sindicatul cu 20 de zile înainte de comunicarea efectivă a listei posturilor disponibilizate.

Aceeaşi sursă a explicat dacă anunţul va fi făcut pe 18 iulie, există timpul fizic necesar ca până la data de 1 septembrie 2019, Telekom să fie perfect curată pentru realizarea unei tranzacţii de vânzare cumpărare: cu datoriile achitate la zi, prin majorarea de capital operată zilele trecute de acţionarul austriac şi cu personalul total redimensionat.

Pe de altă parte, săptămâna trecută ar fi fost depusă oferta angajantă a omului de afaceri bugar Spas Roussev, în spatele căruia s-ar afla fonduri de investiţii ruseşti. Potrivit unor surse din piaţă, ambiţia lui Roussev merge către achiziţionarea integrală a pachetului de acţiuni deţinut de Telekom şi eventual fuziunea celor două companii reunite sub brandul Telekom, ceea ce i-ar permite o mai bună operare în piaţă.

Iniţial, presa de specialitate scria că negocierile pentru vânzarea Telekom sunt foarte avansate, şi ar cuprinde trei tranzacţii: televiziunea Dolce să fie cumpărată de RCS&RDS, partea de telefonie mobilă de Orange, iar reteaua fixă şi cea de internet urmând să revină lui Spas Roussev, reprezentantul bulgar al unui fond de investiţii rusesc, dacă negocierile se finalizează aşa cum s-au structurat acum.

Majorarea cu 800 de milioane de euro a capitalului social al companiei de telefonie mobilă din grupul Telekom România, decisă în luna aprilie şi realizată efectiv săptămâna aceasta, a fost realizată cu scopul de a şterge datoriile istorice ale companiei de comunicaţii către acţionarul majoritar – grupul elen OTE.

Conform celor agreate între acţionari (Grupul OTE şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), majorarea capitalului social al Telekom România Comunication (fosta Cosmote) rezultă în păstrarea aceleiaşi structuri de acţionariat respectiv – grupul OTE 70% şi Telekom România 30% – dar cu eliminarea datoriilor pe care Telekom Mobile Comunication le avea faţă de grupul OTE.

Curăţarea de datorii a companiei şi în curând şi de angajaţii nedoriţi arată că tranzacţia Telekom va avea loc mai devreme chiar decât s-ar fi aşteptat piaţa, în ciuda elementelor total netransparente ale unei astfel de tranzacţii, şi a faptului că vânzarea comunicaţiilor fixe este una de interes naţional.

UPDATE: Sindicaliştii cer oprirea disponibilizărilor şi demisia conducerii companiei

Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM) susţine într-un comunicat de presă că nu s-a constituit într-o întâlnire de consultare pe tema restructurărilor anunțate mai jos si nici de informare.

Mai mult, SNTM spune că trei membri au fost opriţi opriți să participe la întâlnire „de către bodyguarzi special angajați pentru eveniment”. Cei trei sunt Bica Florin (Marketing), Buduroi Adrian (depozit) şi Huzu Răzvan (IT).

„SNTM susține că aceste concedieri ale membrilor săi să nu fie făcute în principal, existând şi alte metode de redresare (demisia conducerii incompetente, a personalului care este doar înregistrat să ia un salariu dar fără sa muncească efectiv, etc.), iar in secundar dacă se vor impune, să fie făcute de Telekom în egală măsură cum au fost cele recente sau cele din trecut în care unii dintre salariați au reușit să fie dați afară cu acorduri de până la 300.000 de euro sau peste per salariat.

SNTM se va opune pe toate căile legale ca membrii săi sa fie abuzați, înjosiți si concediați doar pentru ca nu sunt mai obedienți sau norocoși decât alți angajați Telekom. În acest sens fiecare membru trebuie să solicite acest sprijin in mod expres”, se arată în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...