„5G este o tehnologie de viitor în sectorul telecomunicaţiilor şi este absolut esenţială. Dar va dura ceva timp până va fi relevantă pentru publicul larg. Iar operatorii care au lansat servicii 5G au puţine antene care să susţină noua tehnologie. În realitate, foarte puţini clienţi au telefoane compatibile tehnologiei 5G. Iar noi credem că tehnologia 5G nu este acum relevantă pentru publicul larg. Asta întrucât piaţa preferă să urmărească videoclipuri pe Youtube, Netflix, HBO GO, vor să folosească reţelele sociale. Iar toate aceste lucruri le poţi face în prezent şi prin reţeaua 4G şi nu ai neapărat nevoie de tehnologia 5G pentru a accesa aceste servicii”, a declarat luni Andreas Elsner, director executiv comercial, Segment Rezidenţial, Telekom Romania.
El a spus că, în prezent, ceea ce este relevant pentru consumatori este mesageria şi conţinutul video, unde contează ca acesta să se încarce repede şi să fie redat fără întreruperi.
„5G reprezintă cu siguranţă viitorul, dar când văd că există un operator care comunică acum cu o reclamă în care un om nevăzător merge prin râu (n. red. – reclama este la Vodafone). Imi pare rău pentru acel om, dar nu acesta este use case-ul pentru mass market. Mass market înseamnă mesagerie, consum de conţinut video, aceste lucruri sunt relevante. Este relevant cât durează să deschizi video-ul şi dacă există întreruperi.
Am testat reţeaua 5G a unui competitor cu un terminal Xiaomi 5G şi în paralel am vizionat acelaşi video pe un terminal 4G Huawei pe reţeaua Telekom. Nu am vazut nicio diferenţă, sau că unul dintre ele a fost mai rapid sau mai încet. De aceea, cred că 5G nu este momentan pregătit pentru mass market. Prin urmare eu, ca om de vânzări, nu aş derula o campanie pentru 5G şi să spun: hey, vă aducem viitorul pentru că mai durează ceva până când va fi gata”, a povestit Andreas Elsner.
Potrivit acestuia, operatorii telecom comunică acum despre ceva ce nu este relevant publicului larg.
„Acesta este motivul pentru care Telekom nu are în prezent campanii comerciale despre 5G. Vom avea campanii pentru 5G în momentul în care va fi relevant pentru piaţă, când vor exista terminale, când va fi o acoperire bună în ţară, dar momentan nici nu s-a atribuit spectrul de frevenţe”, a adăugat el.
Andreas a explicat că în momentul în care comunici o inovaţie publicului şi apoi nu te ridici la înălţimea aşteptărilor acestuia, vei avea o mulţime de clienţi dezamăgiţi. „Noi vrem exact opusul. Vrem să avem clienţi fericiţi”.
Telekom Romania este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România. Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicaţii integrate.