Telekom România, venituri în stagnare şi profit în scădere în prima jumătate a anului. Cum a evoluat baza de clienţi

Veniturile consolidate ale grupului Telekom Romania în primul semestru din acest an au stagnat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 464 milioane de euro, în timp ce EBITDA ajustată s-a ridicat la 70 milioane de euro, în scădere cu 7,9%.
Economica.net - J, 09 aug. 2018, 09:03
Telekom România, venituri în stagnare şi profit în scădere în prima jumătate a anului. Cum a evoluat baza de clienţi

„Având în vedere evoluția pe țări, creșterea EBITDA ajustată a fost în mare măsură determinată de tendințele pozitive la companiile noastre naționale din Grecia, Republica Cehă și Ungaria. Evoluțiile de compensare au fost raportate în principal la companiile naționale din Polonia, Austria și România. La aceasta din urmă, EBITDA ajustată a scăzut cu 7,9% față de anul precedent la 70 milioane de euro ca urmare a scăderii activității rețelelor fixe, în timp ce veniturile au ajuns la 464 milioane de euro în prima jumătate a anului 2018, plasându-se la un nivel egal cu anul anterior”, se arată în raportul financiar al grupului.

Veniturile din servicii mobile au crescut cu 3,1% în trimestrul doi, până la 82,4 milioane euro, reflectând în mare parte veniturile mai mari din segmentul de abonamente şi din ofertele convergente fix-mobil.

„Creşterea veniturilor din serviciile mobile, atât din serviciile mobile tradiţionale, cât şi din pachetele convergente fix-mobil, reflectă succesul ofertelor #netliberare lansate recent, care au adus pe piaţă acces la internet mobil la preţuri avantajoase şi oferte competitive de servicii mobile”, arată Telekom România într-un comunicat.

Numărul clienților pentru serviciile integrate fix-mobil a crescut cu 40% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 597.000 la sfârşitul lunii iunie 2018. Veniturile aferente au crescut cu 30,1%.

Segmentul clienților de servicii de televiziune a înregistrat o uşoară descreştere, de 0,5%, ajungând la 1,46 milioane, cu venituri aferente în scădere cu 8,1% de la un an la altul. Segmentul de Internet TV (IPTV) a continuat tendinţa ascendentă, cu o creștere de 21% a numărului de clienţi în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu anul trecut.

În trimestrul doi, grupul Telekom Romania a raportat 1,16 milioane de clienți broadband (fix și mobil) pentru operaţiunile fixe, în scădere cu 2% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

Utilizatorii de voce (inclusiv FMC) au ajuns la 2,096 milioane la finalul celui de-al doilea trimestru al anului, în scădere cu 1% faţă de T2 2017. Veniturile generate de serviciile de voce fixă au scăzut cu 21,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul clienţilor care folosesc serviciile Telekom România Mobile a scăzut la finele lunii iunie cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 4,7 milioane, în principal ca urmare a eliminării SIM-urilor inactive. Potrivit datelor transmise de companie, segmentul postpaid reprezenta 35% din baza totală de clienți.

Numărul total al clienţilor din segmentul business a crescut cu 6,8% în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut, reflectând atractivitatea în creştere a ofertelor companiei pentru acest segment.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat încrederea în reintegrarea progresivă a Turciei în programul american de F-35 şi în faptul că Ankara va primi avioanele de vânătoare......
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este primul din România care a depus cerere de finanţare pentru un proiect ...
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ...
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...